Film francoske režiserke Maïwenn je Deppov prvi večji igralski projekt v zadnjih treh letih. Foto: Why Not Productions
Film francoske režiserke Maïwenn je Deppov prvi večji igralski projekt v zadnjih treh letih. Foto: Why Not Productions

Dramo Jeanne du Barry je režirala francoska igralka, režiserka in scenaristka Maïwenn, ki je v njem odigrala tudi glavno vlogo – Ludvikovo najljubšo kurtizano Jeanne du Barry.

Obenem je to tudi prvi večji igralski projekt za Deppa, ki je bil lani vpleten v enega najbolj odmevnih sodnih primerov. Z nekdanjo ženo Amber Heard sta drug drugega obtožila telesne in psihične zlorabe ter blatenja dobrega imena. V sojenju je porota Deppu odredila 10-milijonsko, Amber Heard pa dvomilijonsko odškodnino. Decembra lani sta sklenila poravnavo.

Kratki spomin Hollywooda
Dve leti pred tem je Depp sicer izgubil tožbo proti tabloidu The Sun, ki je o njem pisal kot o nasilnežu, ki je pretepel ženo. V času tistega sojenja je bil Depp po lastnih trditvah v Hollywoodu uvrščen na črni seznam, studio Warner pa ga je odpustil iz franšize Magične živali.

Jeanne du Barry bo premiero v Cannesu doživela 16. maja in, kot veleva tradicija, še isti dan prišla na spored francoskih kinematografov. (Časovnica za distribucijo v drugih državah še ni znana.) S projektov je sicer povezan tudi Netflix, a ne kot producent: podjetje je odkupilo pravice za predvajanje filma na francoskem trgu po tem, ko se izteče njegovo 15-tedensko okno kinematografske distribucije. Francija, ki zelo zavzeto varuje svoje kinematografe, ima stroga pravila glede distribucije filmov v kinematografih, ki so povezana tudi s pravili okrog tega, kateri filmi so lahko uvrščeni v tekmovalni spored Cannesa.

Tudi četrti del Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje so premierno prikazali v Cannesu leta 2008. Foto: EPA
Tudi četrti del Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje so premierno prikazali v Cannesu leta 2008. Foto: EPA

Indiana Jones v tekmi za vesolje
Ta teden je bilo potrjeno tudi, da bo v Cannesu premiero doživel še peti del franšize o Indiani Jonesu, Indiana Jones and the Dial of Destiny. Ob Harrisonu Fordu – ki se s tem filmom poslavlja od vloge – sta nastopila še Phoebe Waller-Bridge in Antonio Banderas.

Ford je že pred časom napovedal, da bo njegov nastop v filmu Indiana Jones in številčnica usode njegov zadnji v vlogi iznajdljivega arheologa. Prvič ga je odigral leta 1981 v Lovu za izgubljenim zakladom.

Sorodna novica Novi film Martina Scorseseja bo premierno prikazan na canskem festivalu

Dogajanje petega Indiane Jonesa je postavljeno v vesoljsko tekmo v 60. letih prejšnjega stoletja in vsebuje preblisk, v katerem se je 80-letni igralec digitalno postaral.

Peti film je prvi v seriji, ki ga ni režiral Steven Spielberg. Podpisal se je pod produkcijo filma, režijo pa je predal Jamesu Mangoldu (Hoja po robu, Logan, Izzivalca: Ford proti Ferrariju.) "Leta 1995 mi je bilo v čast, da sem prišel v Cannes s svojim prvim filmom Teža. Osemindvajset let pozneje sem ponosen, da se vračam z malo večjim spektaklom," je novinarjem povedal Mangold.

Letošnji festival v Cannesu bo potekal od 16. do 27. maja, njegov uradni program pa bo znan v naslednjih nekaj tednih. Potrjeno je bilo že, da bodo na njem 20. maja premierno prikazali najnovejši film Martina Scorseseja in Leonarda DiCapria Killers of the Flower Moon.