Eden najslovitejših filmskih festivalov na svetu na francosko riviero vsako leto privabi tako ugledne umetnike kot plejado hollywoodskih zvezdnikov. Foto: EPA
Eden najslovitejših filmskih festivalov na svetu na francosko riviero vsako leto privabi tako ugledne umetnike kot plejado hollywoodskih zvezdnikov. Foto: EPA

Ni še znano, ali bo film predvajan v tekmovalnem programu ali zunaj njega, poroča Variety. Filmu naj bi sicer "močno dvoril tudi vodja beneškega festivala Alberto Barbera", a so se odločili za svetovno premiero na francoski rivieri.

Sorodna novica Martin Scorsese: Marvelovi spektakli niso "pravi filmi"

Film, ki ga je produciral Apple, združuje zvezdniško igralsko zasedbo, v kateri so Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Cara Jade Myers, JaNae Collins, Jillian Dion in Tantoo Cardinal. Vsi naj bi se pojavili na rdeči preprogi, so sporočili s festivala. Svetovna premiera je napovedana za 20. maj v prestižni dvorani Grand Théâtre Lumière. Eden najslovitejših filmskih festivalov na svetu na francosko riviero vsako leto privabi tako ugledne umetnike kot celo plejado hollywoodskih zvezdnikov.

Na začetku tega tedna je Apple razkril, da bo celovečerec najprej ekskluzivno na ogled v kinematografih po vsem svetu, a zgolj od 6. do 20. oktobra, nato pa bo na pretočni platformi Apple TV. V Franciji bo film pri Applu predvajan šele 17 mesecev po predvajanju v kinematografih v skladu s trenutnimi pravili.

Film traja skoraj štiri ure
Vodja festivala Thierry Fremaux je za Variety povedal, da je bila ena od pomembnih stvari za prihajajočo 76. izdajo festivala "zagotoviti, da se bo Martin Scorsese tega udeležil s svojim novim filmom, ki je pomembno delo." Čeprav film traja skoraj štiri ure, bo po pisanju Varietyja verjetno uspešen v kinematografih po Franciji, kjer filmi priznanih ameriških filmskih ustvarjalcev običajno presegajo pričakovanja blagajn. Nedaven primer so Fabelmanovi Stevena Spielberga.

Festival v mondenem letovišču na francoski rivieri je leta 2022 gostil filma Top Gun: Maverick in Elvis, ki sta bila pozneje nominirana za najboljši film na oskarjih, zlato palmo pa so podelili Rubenu Östlundu za film Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness), ki je bil prav tako uspešen pri nominacijah za zlate kipce.

Sorodna novica Martin Scorsese: Do sodelovanja z Netflixom me je privedel obup

Film, ki temelji na knjižni uspešnici Davida Granna in sta ga za filmsko platno adaptirala Eric Roth in Scorsese, se odvija v dvajsetih letih 20. stoletja v Oklahomi in prikazuje serijski umor ameriških staroselcev in preiskavo niza brutalnih zločinov FBI-ja.

Leta 1976 je Scorsese prejel zlato palmo za film Taksist. Pozneje se je redno vračal v festivalske izbore in prejel še nagrado za najboljšega režiserja za Idiotsko noč. Leta 1998 se je Scorsese vrnil v Cannes, da je predsedoval žiriji. Štiri leta pozneje je skupaj z iranskim režiserjem Abasom Kiarostamijem predsedoval še žiriji za Cinéfondation in kratke filme.