Kristen Stewart, ki so jo Francozi izbrali za
Kristen Stewart, ki so jo Francozi izbrali za "kraljico Cannesa", se bo na Azurni oblai predstavila v dveh celovečercih. Foto: Reuters
Thierry Fremaux in predsednik festivala Pierre Lescure sta spored 69. izdaje festivala danes predstavila v Parizu. Foto: Reuters
Glavne vloge v Julieti Pedra Almodovarja imajo Emma Suarez, Ariadna Ugarte in Susi Sanchez. Gre za filmsko adaptacijo kratkih zgodb Alice Munro; protagonistka, Julieta (Emma Suárez), "ženska na robu živčnega zloma", na vse pretege išče svojo hčerko, za katero se je tik po njenem rojstnem dnevu izgubila vsaka sled. Foto: EPA
Cannes 2016
Znan je tudi že uradni plakat letošnjega festivala: podoba v rumenih odtenkih je poklon klasiki Prezir, filmu Jean-Luca Godarda. Foto: Reuters
Money Monster
Leta 2011 je Jodie Foster v Cannesu predstavila svoj film The Beaver, ki ni bil najbolje sprejet. Letos se vrača z Money Monster. Foto: IMDb
BFG
Po skoraj 25 letih v različnih stopnjah (pred)produkcije je BFG vendarle posnet. Foto: IMDb

Letošnji festival v Cannesu 11. maja odpira novi film Woodyja Allena, idealna bera za Azurno obalo; njegov letošnji podvig je naslovljen Cafe Society, predvidljivo zvezdniška igralska zasedba pa med drugim šteje Kristen Stewart, Brucea Willisa in Jesseja Eisenberga. Da so organizatorji prav Kristen podelili laskavi naslov "kraljice", gre verjetno pripisati temu, da ima glavno vlogo tudi v novem filmu Oliverja Assayasa, Personal Shopper, s katerim se bo Francoz potegoval za tako želeno zlato palmo.

"Na nek je že kraljica Cannesa," je dahnil festivalski direktor Thierry Fremaux, ki je v kinodvorani na Elizejskih poljanah razkril seznam filmov, ki jih bodo na festivalu predvajali. Fremauxova ekipa si je v pripravah na festival ogledala 1869 filmov, jih na koncu izbrala 49 in 20 od teh uvrstila v tekmovalni spored. Končnega zmagovalca bo izbrala žirija, ki ji letos predseduje avstralski režiser George Miller (Pobesneli Max: Cesta besa).

Se bosta Sean in Charlize po rdeči preprogi še zadnjič sprehodila skupaj?
Svoja najnovejša filma bosta zbrani smetani predvajala tudi hollywoodska zvezdnika Jodie Foster in Sean Penn, tokrat v vlogi režiserjev. Fosterjeva je glavno vlogo v trilerju z Wall Streeta, Money Monster, zaupala Georgeu Clooneyju, Penn pa je za vodilno vlogo v ljubezenski zgodbi med humanitarnima delavcema v Afriki, naslovljeno The Last Face, angažiral svoje (zdaj že nekdanje) dekle Charlize Theron. Oba celovečerca, Money Monster in The Last Face, gresta na spored izven tekmovalnega programa.

Tudi nova filma Jodie Foster in Stevena Spielberga bosta prikazana ob robu glavne konkurence. Spielbergov BFG je ekranizacija slavnega mladinskega romana Roalda Dahla Veliki dobrodušni velikan; glavno vlogo v njej ima letošnji oskarjevec Mark Rylance.

Za zlato palmo se bo potegovalo 20 filmov. Na seznamu je tudi nedavno omenjana drama Julieta, novi film Pedra Almodóvarja, ki so ga organizatorji uvrstili v program kljub temu, da je v njegovi rodni Španiji završalo, ker so t.i. "panamski dokumenti" med posamezniki, ki v davčnih oazah skrivajo svoje premoženje, našteli tudi njegovo ime.

Tekmovalna selekcija je v resnici polna starih znancev. Iz upokojitve se s filmom I, Daniel Blake, dramo o poškodovanem tesarju in materi samohranilki, ki se iz meseca v mesec prebija s pomočjo socialne podpore, vrača večni ljubljenec Cannesa Ken Loach.

Spregledani Kusturica
Poskrbeli so tudi za nekaj presenečenj; največja je odsotnost srbskega režiserja in dvakratnega zmagovalca Cannesa Emirja Kusturice s filmom On the Milky Road, v katerem je zaigrala Monica Bellucci.

V osrednji program so se med drugim prebili še Jeff Nichols, brata Dardenne in Jim Jarmusch, ki bo predstavil film o vozniku avtobusa Paterson, v Cannesu pa se bo dalo ujeti tudi njegov dokumentarec o Iggyju Popu Gimme Danger.

"Zavedamo se, da tvegamo in tveganja se včasih končajo z bolečino, vendar so nam bili filmi všeč in jih želimo deliti z vami, saj se nam zdijo pomembni," je filmofilmom na srce položil vodja festivala Thierry Fremaux.

Uradni izbor festivala je torej takšen:

American Honey, r. Andrea Arnold
Aquarius, r. Kleber Mendonça Filho
Daniel Blake, r. Ken Loach
Elle, r. Paul Verhoven
Family Photos, r. Cristian Mungiu
From the Land of the Moon, r. Nicole Garcia
Gimme Danger, r. Jim Jarmusch (izven tekmovalnega sporeda)
Goksung, r. Na Hong-Jin (izven tekmovalnega sporeda)
It's Only the End of the World, r. Xavier Dolan
Julieta, r. Pedro Almodovar
Loving, r. Jeff Nichols
Ma Rosa, r. Brillante Mendoza
Money Monster, r. Jodie Foster (izven tekmovalnega sporeda)
Paterson, r. Jim Jarmusch
Personal Shopper, r. Olivier Assayas
Sieranevada, r. Cristi Puiu
Slack Bay, r. Bruno Dumond
Staying Vertical, r. Alain Guiraudie
The BFG, r. Steven Spielberg (izven tekmovalnega sporeda)
The Handmaid, r. Park Chan Wook
The Last Face, r. Sean Penn
The Neon Demon, r. Nicholas Winding Refn
The Nice Guys, r. Shane Black (izven tekmovalnega sporeda)
The Unknown Girl, r. Jean-Pierre in Luc Dardenne
Toni Erdmann, r. Marie Ade