Kastelec je svojemu protagonistu sledil v nepredvidenih življenjskih okoliščinah in z njim doživljal vsakodnevne stiske. Foto: RTV SLO
Kastelec je svojemu protagonistu sledil v nepredvidenih življenjskih okoliščinah in z njim doživljal vsakodnevne stiske. Foto: RTV SLO
Ljubo doma
S predvajanjem filma Ljubo doma se začenja tudi serija Novi sosedje, nabor dokumentarcev, ki so jih ustvarile hrvaška, belgijska, norveška, nizozemska, portugalska in slovenska državna televizija. Foto: RTV SLO

Kratek dokumentarni film Ljubo doma, ki ga je režiral Jernej Kastelec in je nastal v produkciji Dokumentarnega programa TVS, je na festivalu v Cannesu MIPCOM 2017 v mednarodni konkurenci uglednih TV-postaj osvojil nagrado za odličnost Diversify TV. Premierno si lahko film na malih zaslonih ogledate v nedeljo, 29. oktobra, ob 18.45 na drugem programu RTV SLO.

Diversify TV je organizacija, ki se ukvarja s promocijo raznolikosti v mednarodni televizijski industriji. Nagrade za odličnost so letos podelili prvič, Kastelčev film pa je bil nominiran v kategoriji dokumentarna predstavitev ras in etičnosti; na koncu je med drugim premagal dva BBC-jeva dokumentarca in dansko produkcijo.

Status begunca je šele prvi korak
Ljubo doma je namreč zgodba Samerja, 22-letnega študenta iz Sirije, ki je v Slovenijo prišel prek evropskega programa za prerazporeditev beguncev, začasno stanuje pri prijatelju, ker je njegovo najemniško stanovanje zaradi kratkega stika v električni napeljavi skoraj v celoti pogorelo. Želi se preseliti, vendar njegovo iskanje stanovanja zaradi odkritih in prikritih predsodkov Slovencev do beguncev vse bolj spominja na boj z mlini na veter.

"Največji izziv je bilo zgodbo sploh najti," o projektu pove Jernej Kastelec, ki je potreboval več mesecev raziskav, da je izbral prav Samerja. "Ko sem jo našel, smo potrebovali še približno mesec dni za realizacijo."

Begunske zgodbe - skozi oči beguncev
S projekcijo filma Ljubo doma se začenja tudi serija Novi sosedje, nabor šestih dokumentarcev, ki so jih ustvarile hrvaška, belgijska, norveška, nizozemska, portugalska in slovenska državna televizija. Pripovedujejo zgodbe o ljudeh, ki so zapustili svojo domovino in se skušajo integrirati v nove soseščine, vasi, mesta, družbe ... Obenem so to seveda tudi zgodbe o lokalnem prebivalstvu, ki mora te nove sosede sprejeti. V ospredju vsakega dokumentarca bo potencialno težaven proces integracije ter vsa upanja in strahovi, ki jih ta povzroča.

O prestižni nagradi in samem filmu je Kastelec spregovoril tudi v oddaji Dobro jutro; prispevek si lahko ogledate v posnetku pod novico.

Jernej Kastelec o filmu Ljubo doma
Jernej Kastelec o filmu Ljubo doma