Marcello Mastroianni kot Fellinijev protagonist Guido Anselmi. Foto: EPA
Marcello Mastroianni kot Fellinijev protagonist Guido Anselmi. Foto: EPA
Bum, bum, bis!
Bum, bum, bis! je film o sanjah, o umetnosti in revoluciji ob božičnem času." Foto: Sever&Sever

Film, v katerem je italijanski igralec upodobil filmarja, ki se spopada z ustvarjalno blokado, so na prestižnem filmskem festivalu na francoski Azurni obali predvajali leta 1963. Mastroianni, ki je bil v svoji karieri trikrat nominiran za oskarja, je s Fellinijem sodeloval v še eni klasiki - Sladko življenje. Plakat je pohvalila hči Mastroiannija in francoske igralke Catherine Deneuve Chiara, ki pravi, da plakat očeta upodablja v pravi luči.

Po besedah organizatorjev festivala je bil Mastroianni igralec, ki je v življenju "predstavljal vse, kar je bilo v filmu najbolj izvirno, nekonformistično in poetično". Plakat nadaljuje cansko tradicijo, ki so jo v preteklih letih krasili Paul Newman, Joanne Woodward, Marilyn Monroe in Faye Dunaway.

Bum bum bis! ali film o sanjah in umetnosti
Iz Cannesa, kjer se bo med 14. in 25. majem za zlato palmo potegovalo približno 20 filmov (razglasili jih bodo jutri), prihaja tudi novica o uvrstitvi slovenskega kratkega filma Bum, bum, bis! v program Short Film Corner. Film, ki ga je posnel režiser Jani Sever, pripoveduje o klovnu, ki ne zasluži nič, in mladi prodajalki, ki bo kmalu izgubila službo. Film o sanjah, umetnosti in revoluciji v božičnem času, kot je Bum bum bis! opisal režiser, je nastal v produkciji Sever & Sever, d. o. o., in RTV Slovenija. Klovna igra Nik Škrlec, v filmu pa nastopajo še Anja Mileksić, Vid Vidic, Lorena Perković, Grega Hemler in Tina Vidic.
Kot je znano, bo letošnji žiriji tekmovalnega programa celovečercev predsedovala novozelandska režiserka Jane Campion, edina ženska režiserka, ki je prejela prestižno zlato palmo.