Jane Campion je lani v Cannesu predsedovala žiriji kratkega filma. Foto: EPA
Jane Campion je lani v Cannesu predsedovala žiriji kratkega filma. Foto: EPA
Klavir
Za film Klavir je Jane Campion poleg zlate palme leta 1993 dobila tudi oskarja za scenarij, Holly Hunter in Anna Paquin pa sta prejeli oskarja za najboljšo glavno in stransko žensko vlogo.

Prireditelji festivala so režiserko, ki je cansko nagrado leta 1993 prejela za dramo Klavir (film ji je prinesel tudi oskarja za najboljši scenarij), opisali kot "veliko filmsko ustvarjalko in neutrudljivo pionirko". Campionova je lani v Cannesu predsedovala žiriji za kratki film, tudi v tej kategoriji je že slavila - leta 1986 so jo nagradili za film Peel (Lupina).
Jane Campion, prav tista, ki spada med ustvarjalce kritiško hvaljene nadaljevanke Skrivnost jezera (Top of the Lake)- to so lahko spremljali tudi gledalci TV Slovenija -, bo na čelu žirije zamenjala lanskega predsednika Stevena Spielberga. 67. izdaja festivala - lani je šla zlata palma francoski ljubezenski drami Adelino življenje, ki jo po premieri na Liffu te dni lahko ulovite še v Cankarjevem domu - bo letos potekala med 14. in 25. majem.
"Vznemirljiv festival, na katerem se dogajajo izjemne stvari"
"Resnično sem počaščena, da bom na filmskem festivalu sodelovala kot predsednica žirije tekmovalnega programa," je zapisala Campionova, tudi edina ženska, ki je bila na festivalu v Cannesu nagrajena že dvakrat. Ni presenečenje, da ima na festival, ki vsako leto mesto ob Azurni obali spremeni v filmsko središče, v lepem spominu. "Cannes je mitski in vznemirljiv festival, na katerem se lahko zgodijo izjemne stvari. Odkrivajo se novi igralci, financirajo filmi, ustvarjajo kariere. To vem, ker se je tako zgodilo tudi meni," je še dejala režiserka.
Preden se je obrnila k filmu, je 59-letna Novozelandka študirala antropologijo in nato še slikarstvo. Če je edina ženska dobitnica zlate palme, pa jih je na čelu žirije glavne tekmovalne sekcije sedelo že kar nekaj. Leta 2009 ji je predsedovala Isabelle Huppert, leta 2001 Liv Ullmann, leta 1997 pa Isabelle Adjani.