Puljsko občinstvo si bo lahko ogledalo skupaj več kot 40 filmov iz 20 držav z vsega sveta. Foto: Pula film festival
Puljsko občinstvo si bo lahko ogledalo skupaj več kot 40 filmov iz 20 držav z vsega sveta. Foto: Pula film festival
Mednarodni tekmovalni program obsega 14 filmov, med drugim tudi francoska migrantska drama Dheepan, zmagovalka letošnjega filmskega festivala v Cannesu.
Mednarodni tekmovalni program obsega 14 filmov, med drugim tudi francoska migrantska drama Dheepan, zmagovalka letošnjega filmskega festivala v Cannesu. Foto: Pula film festival
V boju za nagrado je tudi prvenec režiserke Sonje Prosenc Dre
V boju za nagrado je tudi prvenec režiserke Sonje Prosenc. Foto: FSF

V tekmovalnem delu nacionalnega programa se predstavljata tudi koprodukciji s slovensko udeležbo srbsko-hrvaško-slovenska drama Bomo svetovni prvaki srbskega režiserja Darka Bajića in Zenit v režiji hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Slovenski filmski ustvarjalci se predstavljajo tudi v mednarodnem programu. Za nagrado se poteguje slovensko-italijanska koprodukcija Drevo, prvenec režiserke Sonje Prosenc.
Že prepoznani filmski naslovi
Med ostalimi filmi mednarodnega tekmovalnega programa so tudi letošnji canski zmagovalec Dheepan francoskega režiserja Jacquesa Audiarda ter nagrajenka canske žirije komedija The Lobster grškega režiserja Jorgosa Lanthimosa. Na sporedu bo tudi koprodukcija Litve, Francije in Nizozemske, ljubezenska drama The Summer of Sangaile, za katero je litovska režiserka Alante Kavaite prejela prvo nagrado na letošnjem festivalu Sundance.
V tekmovalnem delu mednarodnega programa se bo premierno predstavil srbski film Zraven mene režiserja Stevana Filipovića, napovedana je tudi svetovna premiera koprodukcije Velike Britanije, Nizozemske in Brazilije Streetkids United II: The Girls From Rio režiserke Marie Clare, ki pa se predstavlja zunaj v tekmovalnega programa.
Celoten program festivala obsega več kot 40 filmov iz 20 držav z vsega sveta. Pulj bodo ob tej priložnosti obiskali scenarist celovečerca Gomorra Maurizio Braucci, njegov nemški kolega Uli Hanisch, ki je zaslovel s filmom Atlas oblakov, tudi režiser Srđan Dragojević iz Srbije in Thomas Logoreci iz Albanije.
Najstarejši filmski festival na Hrvaškem namenja veliko pozornosti tudi programu kratkih filmov, prav tako napovedujejo več vrsto filmov za otroke ter druge dogodke, med njimi razstave in koncerte.