E. T. vesoljček, protagonist kultne Spielbergove uspešnice iz leta 1982, ki je hotel samo
E. T. vesoljček, protagonist kultne Spielbergove uspešnice iz leta 1982, ki je hotel samo "nazaj domov". Foto: Reuters

Muzej, ki ga je ustanovila Akademija filmskih umetnosti in znanosti – telo, ki podeljuje nagrade oskar – bo vrata za splošno javnost odprl 30. septembra. Tom Hanks, ki je v odboru muzeja, je poudaril, kako ključnega pomena je, da ima Los Angeles kot "hiša Hollywooda" prostor, kjer lahko predstavi svoje dosežke. "Moramo se radostiti ob vsem, kar je to mesto dalo svetu, kar je ta umetnost dala svetu. Film je tista čudežna umetnost, ki nagovarja ljudi z vseh vetrov."

Sredstva za muzej so prispevali zvezdniki, kot so Steven Spielberg, Barbra Streisand in George Lucas, pa tudi filmski studii, fundacije in podjetja. Deli zbirke oskarjeve akademije, vključno s filmi, scenariji, rekviziti in kostumi, si bo mogoče ogledati na površini skoraj 30.000 kvadratnih metrov. V veliki stavbi, ki se dviga nad tlemi v obliki krogle, pa bo tudi kino odprtega tipa s 1000 sedeži. Muzej ima sicer dve stavbi, ki sta povezani s steklenim mostom.

Rožni popek; Rosebud: zadnja beseda medijskega magnata Charlesa Fosterja Kana. Le kaj je s tem mislil? Temu vprašanju se posvečajo junaki Wellsovega filma Državljan Kane, prozaičen (in obenem globok) odgovor pa je na fotografiji). Foto: Reuters
Rožni popek; Rosebud: zadnja beseda medijskega magnata Charlesa Fosterja Kana. Le kaj je s tem mislil? Temu vprašanju se posvečajo junaki Wellsovega filma Državljan Kane, prozaičen (in obenem globok) odgovor pa je na fotografiji). Foto: Reuters

Akademija (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) pri svojem novem projektu ni gledala na stroške. Na elegantni stari zgradbi na Wilshire Boulevardu v Los Angelesu, ki jo povezujejo stekleni mostovi, se po novem boči kolosalna futuristična kupola; pročelje muzeja je okrašeno s 350 tisoč zlatimi mozaičnimi lističi. Konstrukcijo, izdelano iz stekla, jekla in betona, je zasnoval italijanski zvezdniški arhitekt Renzo Piano, najbolj znan po stavbah, kot sta Center Pompidou v Parizu in trikotni nebotičnik The Shard (Črepinja) v Londonu. V notranjosti oble je umeščen velik kinematograf s tisoč sedeži, zunaj pa je ogromna terasa, s katere je mogoče v daljavi videti grič z znamenitim napisom Hollywood.

“Muzej je orjaški in nov in sijajen, v njem je 125 let konceptov in želja in filmskih izkušenj, ki so spreminjale življenja," je na tiskovni konferenci komentirala igralka Anna Kendrick. “Vsak, ki dela v filmski industriji, bi ga moral videti."

Maketa glave Arnolda Schwarzeneggerja, uporabljena na snemanju Terminatorja. Foto: Reuters
Maketa glave Arnolda Schwarzeneggerja, uporabljena na snemanju Terminatorja. Foto: Reuters

Na ogled so razni slavni filmski artefakti, na primer rubinasti čeveljci iz Čarovnika iz Oza, sani Rosebud iz Državljana Kana in robot R2-D2 iz franšize Vojna zvezd. Poleg različnih kostumov so na ogled odlomki iz filmov, katerim pripadajo.

Napovedali so tudi, da se v muzeju ne bodo izognili niti problematični zgodovini niti aktualni iniciativi #OscarsSoWhite in očitku zaradi nedovoljšnje zastopanosti režiserk.

Leta zamud
Od začetka projekta ustanovitev muzeja je bila napovedana leta 2012, odprtje pa predvideno za leto 2017 so zamude povzročili spori med arhitekti, odkritje ostankov dinozavra na lokaciji gradnje, proračun, ki se je več kot podvojil, odslovitev ustanovitelja in seveda epidemija koronavirusa.