John Carpenter je v naše nočne more pripeljal Mika Myersa. Foto:
John Carpenter je v naše nočne more pripeljal Mika Myersa. Foto:
John Carpenter
Nekje na prelomu tisočletja je Carpenter zaradi "zasičenosti" s filmsko industrijo iz nje preprosto odkorakal. Foto: Reuters

John Carpenter bo izvršni producent enajstega filma v franšizi Noč čarovnic; dolžnosti si bo z njim delil še Jason Blum, čigar podjetje Blumhouse Productions bo grozljivko financiralo v sodelovanju s studiem Miramax.

Za zdaj ni nobene vesti o tem, da bi bil s projektom kako povezan Rob Zombie, ki je leta 2007 posnel priredbo originalnega filma in dve leti pozneje še nadaljevanje. "28 let po izvirni Noči čarovnic bom pomagal, da bo deseto nadaljevanje najgrozljivejše doslej," je napovedal Carpenter. Nič manj navdušen ni Blum, ki opozarja, da je Noč čarovnic "eden tistih prelomnih filmov, ki so vse zaposlene v našem podjetju navdihnili, da so se začeli ukvarjati z grozljivkami". "Velikana Malek Akkad in John Carpenter imata posebno mesto v naših srcih in hvaležni smo, da nas je Miramax združil pod svojim okriljem."

Projekt lahko razumemo tudi kot nekakšno zlitje novega in starega pristopa k umetnosti strašenja filmskih občinstev. Podjetje Blumhouse je v zadnjih letih produciralo uspešne grozljivke, kakršni sta bili Insidious in prihajajoči tretji del franšize Očiščenje, Election Year. Carpenter, po drugi plati, je sinonim za klasično grozljivko in znanstveno fantastiko: režiral je tudi uspešnice Pobeg iz New Yorka, The Thing in druge.

Carpenter je danes ena izmed nespornih avtoritet svojega žanra (čeprav velja, da je v grozljivke metafilmske reference vnesel Wes Craven, je že Carpenter v svoje filme rad vpletal reference na gledanje filmov). J. J. Abrams v enem izmed prvih kadrov svoje nove grozljivke Super 8 pokaže prav poster za Carpenterjev Halloween. Guillermo del Toro ga je opisal kot "mojstra ameriškega filma, čigar minimalistični filmi so posneti v neposrednem, možatem smislu."

Filme je nehal snemati zaradi serije polomij (tudi njegov danes kultni remake grozljivke The Thing je ob premieri požel porazne kritike); nenehni boji s studii so ga utrudili. "Za to, da zgradiš tako kariero, se moraš odpovedati delu samega sebe. Imel sem sina in krščenca in življenje, ampak vse to je bilo potisnjeno ob stran, zato sem moral nehati." Film ga je začel spet "srbeti" šele po tem, ko je leta 2005 za Showtime režiral nekaj epizod serije Masters of Horror. Leta 2010 je režiral - spet ne preveč toplo sprejeto - grozljivko The Ward.