Jennifer Lawrence je za stavko igralcev. Foto: EPA
Jennifer Lawrence je za stavko igralcev. Foto: EPA

Največji hollywoodski sindikat SAG-AFTRA zahteva višjo odškodnino v dobi pretočnih vsebin in sprejetje zaščitnih ukrepov glede uporabe umetne inteligence (UI). Člani sindikata so že pooblastili vodstvo, da če jim do polnoči ne uspe skleniti dogovora s studii, da lahko začnejo stavko. Med okoli 160.000 člani so tudi največje hollywoodske zvezde, kot sta Meryl Streep in Jennifer Lawrence, ki sta že napovedali, da bosta odkorakali s snemanja.

Tako je mogoče, da bi se igralci pridružili scenaristom, ki stavkajo od začetka maja. Stavka scenaristov, ki so člani sindikata Screenwriters Guild (WGA), se je začela 2. maja in je neprijetno presenetila predvsem televizijske gledalce, ki so ostali brez svojih priljubljenih komičnih in drugih oddaj in morajo namesto svežih vsebin gledati ponovitve, prav tako so se ustavila snemanja nekaterih visokoproračunskih filmov. Igralci zahtevajo višja plačila, tudi v povezavi s pretočnimi vsebinami, in zagotovila, da njihove digitalne podobe v času umetne inteligencen ne bodo uporabljene brez njihove privolitve. Medijske družbe v teh časih porabljajo milijarde dolarjev za programiranje, da bi pridobile nove gledalce pretočnih vsebin. Ravno te so razlog, da so Disney, NBCUUniversal in Paramount Global samo v zadnjem četrtletju izgubile več sto milijonov dolarjev. Hkrati je porast spletnega videa zmanjšal prihodke od televizijskih oglasov, saj vse manj gledalcev gleda televizijo.

Sočasno so igralci in scenaristi nazadnje skupaj stavkali leta 1960

Igralci in scenaristi so nazadnje skupaj stavkali leta 1960, ko je igralski ceh vodil poznejši predsednik ZDA Ronald Reagan. Scenaristi so stavkali od januarja 1960 skupaj 148 dni, igralci pa od 7. marca do 18. aprila istega leta. Šlo je predvsem kot vedno prej in pozneje za večji delež od zaslužka filmov in oddaj.

V torek pozno zvečer so predstavniki sindikatov privolili v zahtevo studiev, da se v pogajanja vključi zvezni mediator. Pozneje so sindikati sporočil, da so predstavniki studiev zlorabili njihovo zaupanje, ko so nekateri podatki pricurljali v medije.

Igralci so nazadnje stavkali leta 1980 zaradi deležev od prodaje videokaset in televizijskih pravic, scenaristi pa 100 dni v letih 2007 in 2008 zaradi predvajanja vsebin na spletu.
V letih 2008–2009, ko so bili igralci nazadnje pripravljeni stavkati, je bil njihov sindikat razdeljen. Igralce sta zastopali dve skupini – SAG in AFTRA, ki sta bili razdeljeni po notranjih frakcijah. Leta 2012 sta se obe skupini združili v SAG-AFTRA.

Ponudniki pretočnih vsebin vse bolj odžirajo prihodek televizijam. Foto: Bitstamp
Ponudniki pretočnih vsebin vse bolj odžirajo prihodek televizijam. Foto: Bitstamp

Obe ustvarjalni panogi trpita zato, ker nastaja vse več filmov in serij, vendar se proračuni zmanjšujejo, serije pa pogosto nastajajo z manjšim številom epizod na sezono. Poleg tega ponovitve na ponudnikih pretočnih vsebin ustvarjalcem v nasprotju s televizijo prinašajo nižje honorarje, ki niso odvisni od gledanosti.

SAG-AFTRA ima več kot 160.000 članov, med katerimi so filmski in televizijski igralci, kaskaderji, televizijski novinarji in voditelji. Čeprav bi stavka prizadela le igralce in igralke v serijah in filmih, pa bi produkcija brez njih obstala. Za stavko je 7. junija glasovalo 98 odstotkov od 65.000 članov sindikata, ki so glasovali.

Zaradi pogajanj, ki še potekajo, so nekatera produkcijska podjetja že preložila napovedane premiere filmov. Med njimi so novi Marvelovi filmi o superjunakih Captain America ali Blade, Disneyjeva igrana priredba animirane uspešnice Moana in načrtovana nadaljevanja filma Avatar. Ker pa imajo filmi dolg produkcijski in trženjski čas, se posledice stavke verjetno ne bodo čutile prej kot v nekaj mesecih.

Po drugi strani pa je zaradi stavke scenaristov že ustavljeno pisanje številnih televizijskih serij. Njihov sindikat WGA je že prejel tudi podporo delavcev na prizoriščih snemanja, tako da serije, kot sta Stranger Things ali Yellow Jackets, trenutno ne nastajajo.