Sindikat SAG-AFTRA hoče na pogajanjih zagotoviti, da bodo imeli njihovi člani v dobi umetne inteligence lahko nadzor nad svojimi
Sindikat SAG-AFTRA hoče na pogajanjih zagotoviti, da bodo imeli njihovi člani v dobi umetne inteligence lahko nadzor nad svojimi "digitalnimi dvojniki" in da bodo studii primerno plačevali igralce iz mesa in krvi, je poudaril vodja pogajalske skupine Duncan Crabtree-Ireland. Foto: Reuters
Sorodna novica Sindikat režiserjev sklenil pogojni dogovor s hollywoodskimi studii

V odprtem pismu, naslovljenem na vodstvo sindikata, so v začetku tega tedna številni igralci – med njimi tudi zvezdniki, kot sta Jennifer Lawrence in Meryl Streep – še enkrat poudarili, da so pripravljeni prekiniti delo in odkorakati s svojih snemanj, če pogajalci ne bodo uspeli doseči dogovora v zvezi z višjimi finančnimi nadomestili in varovali okrog uporabe umetne inteligence.

Pismo je v javnosti zakrožilo po tem, ko so pogajalci sindikata objavili video, da so pogajanja "izjemno produktivna" in s tem nakazali, da je dogovor morda dejansko na obzorju.

Stavka združenja SAG-AFTRA, ki zastopa 160 tisoč igralcev, bi brez dvoma močno zaostrila pritisk na hollywoodske studie, ki imajo trenutno na grbi že stavko scenarističnega ceha: člani Writers Guild of America (WGA) so delo prekinili že pred dvema mesecema.

Sorodna novica Igralci v dobi umetne inteligence: bodo studii začeli snemati filme brez njih?

Stavka 11.500 scenaristov je pomenila prekinitev dela za velik del televizijske produkcije, pa tudi za nekaj visokoproračunskih filmov, kot sta Marvelova Thunderbolts in Blade. Vsa snemanja, ki še potekajo, bi bila seveda prekinjena, če začnejo stavkati tudi igralci.

Vodstvo obeh cehovskih združenj opozarja, da se je z razmahom pretočnih vsebin in napredkom umetne inteligence zabavna industrija začela v temeljih spreminjati. Skrbi jih predvsem to, da bi studii lahko začeli uporabljati umetno inteligenco za generiranje scenarijev in digitalno ustvarjanje "igralcev" ter na ta način obšli izplačevanje honorarjev resničnim ljudem.

"Če bodo stavkali še igralci, se bo vse razrešilo"
Nekateri igralci so tudi že javno izrazili svojo podporo stavki. Phoebe Waller-Bridge, zvezda novega filma o Indiani Jonesu, je denimo na rdeči preprogi poudarila, da kot članica scenarističnega sindikata že stavka. "Res nestrpno čakam in upam, da bo sindikat SAG sledil zgledu scenaristov, in močno upam, da bomo lahko uredili razmere."

Člani SAG-AFTRA so sicer z glasovanjem že izkazali podporo pogajalski skupini, ki ima zdaj pooblastilo, da razglasi prekinitev dela, če se pogovori pred polnočjo prekinejo ali pa se takrat izkažejo za neuspešne. "Mislim, da morajo igralci začeti stavkati, da se bo lahko vse razrešilo," je Judd Apatow komentiral za tiskovno agencijo Reuters. "Vse te problematike se tičejo nas vseh."

Zveza filmskih in televizijskih producentov (AMPTP), ki se pogaja v imenu studiev, odprtih pogajanj z združenjem SAG-AFTRA ne komentira. V zvezi z neuspešnimi pogajanji s scenaristi so izjavili, da so ponudili "radodarno" zvišanje plač, niso pa mogli pristati na vse zahteve scenaristov. Studii in scenaristi nazaj za pogajalsko mizo niso sedli že vse od 2. maja, ko se je začela stavka.

Scenaristična stavka sicer vpliva tudi na druge delavce v industriji: prekinitev dela je udarila ponudnike cateringa, dobavitelje rekvizitov in številna majhna podjetja, ki se preživljajo z delom v filmski industriji. Zadnja scenaristična stavka, ki se je odvijala v letih 2007 in 2008, je kalifornijsko gospodarstvo stala dobri dve milijardi dolarjev.