Več kot 11 tisoč filmskih in televizijskih scenaristov stavka že od 1. maja. Foto: AP
Več kot 11 tisoč filmskih in televizijskih scenaristov stavka že od 1. maja. Foto: AP
Sorodna novica Igralci v dobi umetne inteligence: bodo studii začeli snemati filme brez njih?

Delo v Hollywoodu trenutno marsikje stoji zaradi še vedno potekajoče stavke scenarističnega ceha (WGA), medtem ko igralsko združenje SAG-Aftra v teh dneh z glasovanjem še odloča, ali njihovi člani podpirajo potencialno stavko ali ne.

Vodstvo ceha režiserjev bo zdaj svojih 19 tisoč članov prosilo, naj z glasovanjem potrdi predlog triletne pogodbe, ki bi jim prinesla dvig plač, dohodek od naknadnih predvajanj in varovalke v povezavi z uporabo umetne inteligence. V predlogu pogodbe je med drugim zapisano: "Generativna umetna inteligenca ne sme biti uporabljana za naloge, ki jih sicer opravljajo člani DGA."

Studii niso hoteli odpreti še ene bojne fronte
Dogovor studiev z DGA-jem je bil sklenjen po več tednih stavke scenarističnega ceha. DGA in predstavniki studiev so za pogajalsko mizo prvič sedli že na začetku letošnjega leta, a niso našli skupnega jezika. V drugo so se pogajanja začela pred tremi tedni, po začetku scenaristične stavke, in tokrat obrodila sadove.

Sorodna novica Zaradi stavke hollywoodskih scenaristov ustavili več produkcij, tudi predzgodbo Igre prestolov

Zakaj dogovora s scenaristi ni bilo?
Tako kot režiserji si tudi igralci in scenaristi poskušajo izboriti zaščito, ki bi regulirala uporabo umetne inteligence v zabavni industriji. Scenaristi so v zadnjih tednih ogorčeni predvsem zato, ker so studii zavrnili njihove predloge in v zameno ponudili le "vsakoletno obnovo tega pogovora", kar stavkajoči razumejo kot izogibanje težavi.

V DGA-ju so kritični do tega, da poskušajo studii vest o verjetnem podpisu pogodbe uporabiti kot vzvod prisile, da bi scenariste prisilili v sprejem ponujenih pogojev.

Igralski ceh SAG-Aftra do danes zvečer sprejema glasove, ki bodo pokazali, ali so igralci pripravljeni podpreti stavko, če dogovor ne bo dosežen. Pogajanja studiev z igralskim združenjem se začnejo v sredo.

Več kot 11 tisoč filmskih in televizijskih scenaristov stavka že od 1. maja; največje jabolko spora je prenizka kompenzacija za predvajanje vsebin, kar je seveda povezano z vzponom in prevlado pretočnih platform. Zaradi stavke je bilo prekinjeno snemanje številnih napovedanih filmskih in TV-projektov, vključno z drugo sezono težko pričakovane serije Severance in zadnjo sezono Netflixove serije Stranger Things.