Christopher Nolan je prvi režiser, ki je posnel celo trilogijo o batmanu (ni pa prvi s trilogijo o kakem superjunaku: prehitel ga je Sam Raimi s tremi Spider-Mani). Foto:
Christopher Nolan je prvi režiser, ki je posnel celo trilogijo o batmanu (ni pa prvi s trilogijo o kakem superjunaku: prehitel ga je Sam Raimi s tremi Spider-Mani). Foto:
"0 dark 30" je vojaški termin, pomeni pa nedoločen čas, ko je zunaj že ali pa še vedno temno.
Daniel Day-Lewis je znan po svojih metodičnih, temeljitih pripravah na vloge. Za Lincolna je ugotovil, da je imel višji glas od povprečnega, in se temu prilagodil.

"Nagrade AFI se poklanjajo ameriškim pripovedovalcem zgodb," je v izjavi za medije zapisal Bob Gazzale, predsednik Ameriškega filmskega inštituta. "V čast nam je, da združujemo umetnike v skupnost, brez tekmovalnosti, samo zato, da se poklonimo umetninam, ki so jih svetu podarili v iztekajočem se letu." Verjetno prav zaradi tega duha netekmovalnosti AFI svoje lestvice ne sestavlja po kakšnem določenem vrstnem redu, pač pa je vseh deset izbrancev enakovrednih.

Filmi iztekajočega se leta po izboru AFI so torej:

Misija Argo
Zveri južne divjine
Vzpon viteza teme
Django brez okov
Nesrečniki
Pijevo življenje
Lincoln
Kraljestvo vzhajajoče lune
Silver Linings Playbook
Zero Dark Thirty

AFI svoj seznam že tradicionalno razglasi le nekaj dni pred objavo nominirancev za nagrade SAG (igralskega ceha) in zlate globuse. Vsi trije nabori nominirancev skupaj so kar dober kazalnik tega, kdo vse se bo februarja potegoval za oskarje.

Zero Dark Thirty, novi film oskarjevke Kathryn Bigelow (Bombna misija), ki tematizira lov in usmrtitev osame bin Ladna (in za katerega še ni znano, kdaj prihaja v naše kinematografe), že tako ali tako trenutno velja za enega izmed oskarjevskih favoritov; nagradila sta ga že tako National Board of Review kot društvo newyorških filmskih kritikov.

Odsotnost Gospodarja Paula Thomasa Andersona toliko bolj bije v oči tudi zato, ker je Združenje losangeleških filmskih kritikov nedavno za njihove prispevke k filmu nagradilo Joaquina Phoenixa, Amy Adams in Andersona.

Kaj pa televizija?
Poleg filmov AFI izbere tudi deset najboljših televizijskih serij leta; tokrat so na seznamu Ameriška grozljivka, Breaking Bad, Igra prestolov, Girls, Homeland, Louie, Oglaševalci, Sodobna družina in Živi mrtveci.

Oglaševalci, ki so letos na seznamu že petič, so tako postali AFI-jeva največkrat izpostavljena serija (po štiri omembe imajo Breaking Bad, Vsi imajo radi Raymonda, Sodobna družina, Sopranovi in Skrivna naveza).