Igralcu, režiserju, producentu in aktivistu Forestu Whitakerju bodo častno zlato palmo izročili 17. maja ob odprtju festivala. Foto: EPA
Igralcu, režiserju, producentu in aktivistu Forestu Whitakerju bodo častno zlato palmo izročili 17. maja ob odprtju festivala. Foto: EPA

"Prva udeležba na festivalu v Cannesu pred 34 leti mi je spremenila življenje in me prepričala, da sem se pravilno odločil, da se bom posvetil iskanju povezanosti med ljudmi prek filma," je po razglasitvi dejal Whitaker. "Vedno mi je v čast, da se lahko vrnem na ta čudoviti festival, kjer lahko predvajam svoja dela in črpam navdih pri številnih največjih svetovnih umetnikih. Izjemno sem počaščen, da lahko praznujem v okviru pomembne 75. obletnice festivala."

Oskarja je prejel leta 2007 za vlogo v filmu Zadnji škotski kralj. Foto: EPA
Oskarja je prejel leta 2007 za vlogo v filmu Zadnji škotski kralj. Foto: EPA

Whitakerja je cansko občinstvo leta 1988 videlo v filmu Bird, ki ga je režiral Clint Eastwood, v katerem je zaigral v vlogi vizionarskega ameriškega jazzovskega saksofonista Charlieja Parkerja. To je bila sicer njegova prva glavna vloga pri filmu, že pred tem pa je nase opozoril v filmih Barva denarja Martina Scorseseja, Vod smrti Oliverja Stona in Dobro jutro, Vietnam Barryja Levinsona. Pri 27 letih je za vlogo v filmu Bird v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca.

Direktor festivala Thierry Fremaux je Whitakerjevo filmografijo opisal kot "osupljivo in v celoti uresničeno". "Pozorno sem spremljal tudi njegova prepričanja k in pozornost, ki jo namenja mladim generacijam. S svojo vero v boljši svet in predanostjo prispeva k njegovemu izboljšanju. Ni veliko umetnikov, ki dosežejo takšno ravnovesje, Forest pa ga je dosegel in je zgled," so Fremauxove besede objavljene na spletni strani festivala.

Poklon tistim, ki so zaznamovali cansko zgodovino
Predsednik festivala v Cannesu Pierre Lescure je dejal, da festival "že tradicionalno počasti tiste, ki so zaznamovali njegovo zgodovino, in Forest Whitaker je eden izmed njih". Whitaker je večkrat pustil pečat na prestižnem filmskem festivalu – šestkrat se je predstavil v uradnem izboru in štirikrat v tekmovalnem programu, in sicer s filmi Bird, A Rage in Harlem Billa Duka, Tatovi teles Abela Ferrare in Ghost Dog Jima Jarmuscha.

S filmi, kot so Igra solz, Dim, Soba za paniko, Telefonska govorilnica, Zadnji škotski kralj, za katerega je prejel tudi oskarja in zlati globus za najboljšo moško vlogo, Kralji ulice, Rogue One: Zgodba Vojne zvezd, Black Panther in Batler, je večkrat dokazal svojo večplastnost in eklektično izbiro.

Spoprijel se je tudi z režijo in posnel štiri celovečerne filme – Strapped, Waiting to Exhale, Upanje ostaja in Predsednikova hči.

Podeljevalci nagrade so spomnili tudi na Whitakerjevo humanitarno udejstvovanje. Foto: EPA
Podeljevalci nagrade so spomnili tudi na Whitakerjevo humanitarno udejstvovanje. Foto: EPA

Njegova umetniška kariera se močno prepleta z njegovim humanitarnim udejstvovanjem, so še zapisali na festivalski strani. Leta 2012 je ustanovil nevladno organizacijo Whitaker Peace & Development Initiative (WPDI), ki deluje v Ugandi, Južnem Sudanu, Mehiki, Južni Afriki, Kamerunu, Čadu, Gabonu in Los Angelesu in si prizadeva za mir in gospodarsko odpornost na ozemljih, zaznamovanih z oboroženimi spopadi in nasiljem.

Ameriškemu zvezdniku bodo nagrado izročili na otvoritveni slovesnosti festivala, potekal pa bo od 17. do 28. maja.

Filmi, s katerimi je Forest Whitaker sodeloval v canskem tekmovalnem programu: