Častno srce Sarajeva gre letos v roke palestinskemu režiserju Elii Suleimanu, večkratnemu gostu festivala. Foto: EPA
Častno srce Sarajeva gre letos v roke palestinskemu režiserju Elii Suleimanu, večkratnemu gostu festivala. Foto: EPA

Na 30. sarajevskem filmskem festivalu se bodo poklonili palestinskemu režiserju Eliji Suleimanu za njegov izjemen prispevek k filmski umetnosti, za katerega bo prejel nagrado častno srce Sarajeva. Na festivalu mu bodo posvetili tudi retrospektivo svojih izbranih del v okviru festivalskega programa Tribute to.

"Priznanje avtorju in prijatelju sarajevskega festivala"
Suleiman je bil gost Sarajevskega filmskega festivala leta 2019, ko so v programu Open Air prikazali njegov film It Must Be Heaven. Film je istega leta v Cannesu prejel posebno omembo žirije. Takrat pa ni bilo prvič, da je Suleiman obiskal Sarajevo, saj je že v letih 2016 in 2013 predsedoval sarajevski festivalski žiriji. Trenutno je umetniški svetovalec Filmskega inštituta v Dohi.

Sorodna novica Mirsada Purivatro bo na čelu sarajevskega filmskega festivala nasledil Jovan Marjanović

"V čast nam je, da lahko izrečemo priznanje avtorju in prijatelju sarajevskega festivala, ki z univerzalnim filmskim jezikom govori o osnovnih človeških vrednotah in čustvih: strahu in upanju, domu in domovini," je na spletni strani sarajevskega filmskega festivala zapisal direktor festivala Jovan Marjanović.

"S svojo značilno duhovitostjo, humorjem in globokim vpogledom se sprehaja po zapletenosti našega obstoja ter z neprimerljivo jasnostjo in duhovitostjo osvetljuje absurde življenja, z edinstvenim avtorskim slogom pa prikazuje duh in identiteto Palestine. Zdaj, v najtemnejših časih njegove domovine, je njegovo delo svetilnik razumevanja in nas opominja na moč pripovedovanja zgodb, ki spodbuja smiseln dialog," je še zapisal Marjanović.

Foto: EPA
Foto: EPA

Večkrat nagrajeni Suleiman evropskih filmskih festivalov
Elia Suleiman se je rodil leta 1960 v Nazaretu, med letoma 1981 in 1993 pa je živel v New Yorku. V ZDA je režiral svoja prva dva kratka filma, Introduction to the End of an Argument in Homage by Assassination, leta 1994 pa se je ustalil v Jeruzalemu, kjer je s podporo Evropske komisije ustanovil oddelek za film in medije na univerzi Birzeit. V Benetkah je leta 1996 prejel nagrado za najboljši prvenec za igrani film Chronicle of a Disappearance. Leta 2002 je s filmom Divine Intervention v Cannesu osvojil nagrado žirije in nagrado mednarodnih kritikov FIPRESCI s filmom ter nagrado za najboljši tuji film na podelitvi evropskih nagrad v Rimu.

Leta 2007 je bil izbran za enega od 35 režiserjev kolektivnega filma To Each His Own Cinema ob 60. obletnici filmskega festivala v Cannesu. Njegov zadnji celovečerni film It Must Be Heaven je na filmskem festivalu v Cannesu leta 2019 prejel posebno omembo žirije in nagrado mednarodnih kritikov FIPRESCI.

Elia Suleiman je prejemnik številnih priznanj, med drugim fundacije Princa Clausa leta 2008, leta 2020 pa ga je francosko ministrstvo za kulturo imenovalo za častnika reda za umetnost in književnost (Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres). Leta 2022 je prejel nagrado za evropske dosežke na področju svetovnega filma (The European Achievement in World Cinema), februarja 2023 pa častni doktorat belgijske univerze UcLouvain.

Med preteklimi dobitniki častnega srca Sarajeva so Mark Cousins (2023), Lynne Ramsay (2023), Charlie Kaufman (2023), Jesse Eisenberg (2022), Ruben Östlund (2022), Sergei Loznitsa (2022), Paul Joseph Schrader (2022) in Wim Wenders (2021). Nagrado podeljujejo od leta 2005.