"Ta film sem posnela, da bi ga videla 15-letna dekleta in si morda mislila: Hej, tudi jaz bi zmogla kaj takega," je Gerwigova povedala ob premieri Lady Bird na filmskem festivalu v Torontu. Foto: Reuters
Jordan Peele
Jordan Peele je ameriški komik, scenarist, igralec in režiser. Zbeži! je njegov samostojni režijski prvenec. Foto: AP
Guillermo del Toro
"Počaščen in ganjen sem zaradi nominacije," je v izjavi za javnost zapisal Del Toro. "To je moj ceh. Čudovito je, da sem v tako dobri letini vključen med take velike umetnike." Foto: Reuters
Christopher Nolan
Za favorite v kategoriji trenutno veljajo Nolan (na fotografiji), del Toro in McDonagh, ki so v zadnjih tednih nabrali že nominacije za zlate globuse, bafte in nagrado producentskega ceha. Foto: Reuters

V skupinici nominirancev za nagrado DGA so se torej znašli Greta Gerwig z družinsko dramo Lady Bird, Jordan Peele s satiro Zbeži!, Guillermo del Toro z alegorično pravljico Oblika vode, Christopher Nolan z zgodovinsko epopejo Dunkirk in Martin McDonagh z dramo o rasnih napetostih Trije plakati pred mestom.

Med spregledanimi je najbrž najglasneje izzvenela odsotnost velikega Stevena Spielberga, ki je na letošnjo sezono nagrad kotiral z dramo o resničnih dogodkih Zamolčani dokumenti (The Post); v naše kinematografe film prihaja prihodnji teden. Spielberg je sicer ljubljenec ceha režiserjev: v preteklosti je od kolegov nabral že rekordnih 11 nominacij in prav tako rekordne tri zmage.

Z vključitvijo Grete Gerwig in Jordana Peela pa organizacija DGA ni sledila vzoru pravkar podeljenih zlatih globusov in baft, ki jih na drugi strani Atlantika podeljuje Britanska Akademija za film in televizijo.

Nominacija Gerwigove morda pomeni gesto pritrditve v času, ko se ženske v Hollywoodu združujejo in povzdigujejo glas v povezavi s spolnim nadlegovanjem in diskriminacijo na delovnem mestu. Na prvi dan novega leta je javnost izvedela za pobudo Time's Up, ki jo je podpisalo 300 prominentnih žensk iz različnih panog filmske industrije; njen cilj je izkoreninjenje neenakosti na delovnem mestu in spolnih napadov, prva večja simbolična gesta pa je bila podelitev zlatih globusov, ki se je je večina udeležila v črnih toaletah.

Filmska režija je statistično še vedno "moški poklic"
Na drugih področjih so številke manj spodbudne. Še čisto sveža študija je pokazala, da so ženske režirale samo 4,3 odstotka 1.100 najdonosnejših filmov v zadnjih desetih letih. Na vsako režiserko tako statistično dobimo kar 22 režiserjev. Med omenjenimi 4,3 odstotka so bile samo tri temnopolte, tri azijske in ena latinskoameriška režiserka.

Ceh režiserjev je že zgodovinsko bolj naklonjen režiserkam kot oskarjevska Akademija: Akademija je doslej ženske za najboljšo režijo nominirala samo štirikrat, DGA pa (z letošnjo nominacijo vred) devetkrat. Pred njo so bile v elitni skupini še Lina Wertmüller (Seven Beauties), Randa Haines (Otroci manjšega Boga), Barbra Streisand (Princ plime), Jane Campion (Klavir), Sofia Coppola (Izgubljeno s prevodom), Valerie Faris (z Jonathanom Daytonom, Naša mala mis) in Kathryn Bigelow (Bombna misija, 00:30 - Tajna operacija).

"Ta film sem posnela, da bi ga videla 15-letna dekleta in si morda mislila: Hej, tudi jaz bi zmogla kaj takega," je Grwigova povedala ob premieri Lady Bird na filmskem festivalu v Torontu.

Jordan Peele po drugi plati je četrti temnopolti režiser v zgodovini z nominacijo za nagrado DGA. Pred njim so ta naslov nosili že Lee Daniels (Precious), Steve McQueen (12 let suženj) in lani Barry Jenkins (Mesečina).

Peele je nominiran tudi za najboljši režijski prvenec - nagrado, ki jo DGA podeljuje šele tretje leto. V isti kategoriji so v igri za priznanje še Geremy Jasper (Patti Cakes), William Oldroyd (Lady Macbeth), Taylor Sheridan (Sledi v snegu) in Aaron Sorkin (Velika igra).

Kaj to pomeni za oskarje?
Nominacije DGA so eden najboljših pokazateljev tega, kateri režiserji si lahko obetajo oskarjevsko nominacijo. V letih, odkar je Akademija kategorijo najboljšega filma razširila na do deset filmov, se je samo enkrat zgodilo, da za oskarja nominirani film pred tem ni dobil nominacije ceha DGA. (Leta 2011 David Fincher na kolege ni naredil dovolj velikega vtisa z Dekletom z zmajskim tatujem). Dobitnik nagrade DGA bo znan 3. februarja.

Dobra novica za Stevena Spielberga, pa tudi za Seana Bakerja (Projekt Florida), Dee Rees (Mudbound), Paula Thomasa Andersona (Fantomska nit) in druge je, da se seznam Akademije že od leta 2010 ni popolnoma ujemal s seznamom ceha režiserjev. Lani se je Akademija denimo nasmehnila Melu Gibsonu (Greben rešenih), spregledala pa DGA-jevega nominiranca Gatha Davisa (Lev). Organizacija DGA, v kateri je več kot 16 tisoč glasujočih članov, praviloma raje nagrajuje večje, komercialne filme, medtem ko veja režiserjev v Akademiji (samo 512 aktivnih članov) redno izbira bolj umetniške drame (Nebraska, Foxcatcher, Soba ...)