Nagrado občinstva lux je v imenu filmske ekipe Zbornice prevzel scenarist Johannes Duncker. Foto: Evropski parlament/Alain Rolland
Nagrado občinstva lux je v imenu filmske ekipe Zbornice prevzel scenarist Johannes Duncker. Foto: Evropski parlament/Alain Rolland

Znan je najboljši mednarodni celovečerec, dobitnik evropske nagrade občinstva lux. Dobitnik nagrade je nemški film Zbornica (Das Lehrerzimmer) režiserja Ilkerja Cataka. Film pripoveduje o Carli, mladi srednješolski učiteljici, ki se od svojih kolegov razlikuje po idealizmu. Ko niz nerešenih tatvin zamaje ozračje med učiteljskim zborom, se Carla odloči za preiskavo. S pomočjo skrite kamere in na presenečenje vseh razkrije tatove, vendar njeno razkritje sproži sile, ki vztrajno uhajajo izpod nadzora in Carlo postavijo pred nerešljivo dilemo.

Podelitev evropske filmske nagrade lux

Film je bil nominiran za oskarja v kategoriji najboljših mednarodnih celovečercev
Soavtor in režiser zmagovalnega filma Ilker Catak, scenarist Johannes Duncker in producent Ingo Fliess so povedali v izjavi: "Iskreno se zahvaljujemo gledalcem in spoštovanim članom Evropskega parlamenta. Globoko smo počaščeni nad širokim sprejemom našega filma med gledalci v Evropi in zunaj nje. To priznanje poudarja ključno vlogo učiteljev kot nesojenih junakov naše družbe. Z največjim spoštovanjem jim posvečamo to nagrado."

Za nagrado so se potegovali še filmi 20.000 vrst čebel španske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren, Jesensko listje finskega režiserja Akija Kaurismakija, Adamant Nicolasa Philiberta in Sestre v savni estonske režiserke Anne Hints.

Glasovanje, h kateremu sta gledalce vabila Evropski parlament in Evropska filmska akademija, ki podeljujeta nagrado, je potekalo do nedelje, 14. aprila, prek spleta. Brezplačne projekcije filmov v ožjem izboru, ki so bili podnaslovljeni v 24 uradnih jezikih EU, so bile na voljo po kinih po Evropi. V Sloveniji so med 2. in 5. aprilom potekale v Kinodvoru.

Nominirance so razkrili septembra lani na beneškem filmskem festivalu. Četverica finalistov – z izjemo Zbornice – je bila na ogled tudi na spletnem portalu RTV 365. RTV Slovenija je tako kot javni medijski servis s sodelovanjem pri projektu, ki ga omogoča pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani, izpolnil svoje poslanstvo največje kulturne ustanove v državi.

Nagrajenci na podelitvi evropske filmske nagrade občinstva lux. Foto: Evropski parlament/Alain Rolland
Nagrajenci na podelitvi evropske filmske nagrade občinstva lux. Foto: Evropski parlament/Alain Rolland

Nagrado občinstva lux organizirata Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinema. Evropski parlament je nagrado ustanovil leta 2007, da bi pomagal distribuirati kakovostne filme iz EU-ja, ki odražajo kulturno raznolikost v Evropi in širše ter se dotikajo tem, kot so človekovo dostojanstvo, enakost, nediskriminacija, vključevanje, tolerantnost, pravica in solidarnost.

Film 20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas) je prvenec španske oziroma baskovske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren. Skozi film spremljamo osemletno deklico, ki vse težje prenaša, kako jo ljudje naslavljajo – z imenom Aitor, ki ga je dobila ob rojstvu. Med poletjem v podeželski hiši, povezani s čebelarstvom, med druženjem s sorodnicami odkriva svojo spolno identiteto.

Jesensko listje (Kuolleet lehdet) je film znamenitega finskega režiserja Akija Kaurismäkija, v katerem se neke noči v Helsinkih naključno srečata osamljeni duši, ki iščeta ljubezen. Njuno srečanje zaznamujejo alkoholizem, izgubljene telefonske številke, nesporazumi in življenje na splošno, ki ni vedno kot v filmih.

Lani je slavil celovečerec Blizu (Close) belgijskega režiserja Lukasa Dhonta (desno), ki je scenarij napisal v sodelovanju z Angelom Tijssensom. Foto: Philippe BUISSIN/© European Union 2023/EP
Lani je slavil celovečerec Blizu (Close) belgijskega režiserja Lukasa Dhonta (desno), ki je scenarij napisal v sodelovanju z Angelom Tijssensom. Foto: Philippe BUISSIN/© European Union 2023/EP

Francoski režiser Nicolas Philibert podpisuje dokumentarec Adamant (Sur l'Adamant) o edinstvenem dnevnem centru: plavajočem objektu na Seni v srcu Pariza. Lebdi na vodi, hkrati pa je sidro v času in prostoru za odrasle, ki živijo z duševnimi boleznimi. Film gledalca tako rekoč vabi, da se vkrca in spozna bolnike ter skrbnike.

Skozi dokumentarni film Sestre v savni estonske režiserke Anne Hints spremljamo skupino žensk, ki se zbirajo v varnem mraku dimne savne, kjer si delijo intimne misli in skrivnosti. V toplem zavetju se razgalijo, znebijo strahov in sramu ter si povrnejo moč.

Lani je slavil belgijsko-nizozemsko-francoska koprodukcija Blizu (Close) v režiji Lukasa Dhonta, ki je scenarij napisal v sodelovanju z Angelom Tijssensom. Leto prej pa je evropska filmska nagrada občinstva lux pripadla bosanskemu filmu Quo Vadis, Aida? režiserke Jasmile Žbanić.