Prijatelji. Foto: Reuters
Prijatelji. Foto: Reuters

Prijatelji so ena najuspešnejših TV-serij vseh časov, ki je v 236 epizodah pred male zaslone vabila občinstvo kar desetletje – od leta 1994 do 2004. Njihov finale, slovo Rossa, Rachel, Joeyja, Monice, Chandlerja in Phoebe, je bil najbolj gledana TV-epizoda med letoma 2000 in 2010.

Na Kitajskem si življenja najslavnejših prijateljev, ki se vsakodnevno zbirajo v kavarni Central Perk, znova lahko ogledajo od 11. februarja, tudi na pretočni storitvi Tencent Video, poroča spletni portal Deadline.

Sorodna novica New York bo spet domovanje Prijateljev

Odstranitev spolno sugestivnih replik
Platforma družbenih medijev Weibo je bila takoj po vnovičnem pretakanju serije preplavljena s komentarji oboževalcev sitcoma, ki so izrazili razočaranje nad spremembami. Med temi so odstranitev spolno sugestivnih replik in celotnega zapleta v prvi sezoni, ko Carol, Rossova nekdanja žena, pove, da je lezbijka.

Oznaka #FriendsCensored je hitro pritegnila milijone ogledov. "Primerjal sem to epizodo in ugotovil, da so bile izbrisane vse replike, ki se nanašajo na to, da je Rossova nekdanja žena Carol lezbijka," je zapisal eden od uporabnikov Weiboja v objavi, ki je prejela več kot 177.000 všečkov, poroča francoska tiskovna agencija (AFP).

"Skrivnostno zamegljen" globus
Tudi na Twitterju je bilo več komentarjev na cenzuro. Eden od gledalcev je denimo opazil, da je bil globus, viden v ozadju enega posnetka, "skrivnostno zamegljen", pri čemer je domneval, da bi to lahko bilo povezano s položajem v Tajvanu.

Sorodna novica Ikonične epizode Prijateljev za tri noči še na velika platna

Cenzuriran tudi ključnik?
V nekem trenutku se je po poročanju Deadline celo zdelo, da je bil sam ključnik #FriendsCensored cenzuriran in izmenjan z bolj pozitivno zvenečimi oznakami na Weiboju. Serija Prijatelji je bila leta 2012 predvajana na Kitajskem brez cenzure na pretočni platformi Soho.

To je že druga nedavna cenzura na Kitajskem, po novicah prejšnji teden, da je kultni celovečerec Klub golih pesti na ogled z alternativnim koncem filma. Po odzivu je platforma Tencent vrnila na splet izvirnik.

Serija je bila nominirana za 57 emmyjev
Nadaljevanka Prijatelji (Friends) je bila nominirana za 57 emmyjev, prejela pa jih je sedem. Med igralci sta emmyja dobili Jennifer Aniston in Lisa Kudrow, pa tudi Bruce Willis in Christina Applegate v kategoriji za najboljšega gostujočega igralca. V osmih letih so bili za emmyja najmanj enkrat nominirani vsi člani zasedbe – z izjemo Courteney Cox (Monica Geller).