Začetek igralskega filmskega festivala Krafft v Kranju

Ta konec tedna bo gorenjska prestolnica v znamenju filma na četrtem Kranjskem igralskem filmskem festivalu Krafft. Kot so poudarili organizatorji festivala, bo Kranj med 15. in 22. gostil bo tudi vrsto znanih igralcev iz tujine, zlasti Turčije.

Utrinek z odprtja lanskega Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft. Foto: Krafft/Maša Pirc
Utrinek z odprtja lanskega Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft. Foto: Krafft/Maša Pirc

Podpredsednica Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in programska direktorica festivala Maja Sever je poudarila, da izbor filmov še nikoli ni bil tako pester. "Selektor Taner Rumeli je v tekmovalni del uvrstil odlične filme, številni med njimi so že prejeli nominacije in nagrade na največjih festivalih," je poudarila. Poleg desetih filmov v tekmovalnem programu bodo v spremljevalnem programu prikazali še 15 drugih dolgometražnih filmov. Na ogled bodo tudi kratki filmi in pogovori z ustvarjalci. Poleg tega bodo festival popestrili koncerti in delavnice.

Utrinek iz filma Jaz, kapitan režiserja Mettea Garroneja. Foto: Slovenska kinoteka
Utrinek iz filma Jaz, kapitan režiserja Mettea Garroneja. Foto: Slovenska kinoteka
Sorodna novica Prvenec Paole Cortellesi Še vedno je jutri v Italiji presegel svetovni fenomen Barbie

Mednarodni tekmovalni program z dosežki svetovne filmske produkcije
Tekmovalni program sestavljajo trije italijanski filmi s temami, ki trenutno polarizirajo italijansko družbo: Jaz, kapitan, Ognjemet ljubezni in C'è ancora domani (There's Still Tomorrow). Jaz, kapitan, ki je režiserju Metteu Garroneju prinesel nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film, prinaša pretresljivo in navdihujočo zgodbo o poti dveh mladih senegalskih prebežnikov, ki se čez puščavo in morje odpravita iskat boljše življenje v Evropo. Ognjemet ljubezni, ki ga je režiral Giuseppe Fiorello, je po resničnih dogodkih posneta zgodba o homoseksualnih najstnikih, ki sta leta 1982 zaradi svoje ljubezni tarča nasilja konservativne sicilijanske družbe. Črno-beli prvenec režiserke Paole Cortellesi C'e ancora domani o vlogi ženske v italijanski družbi pa si je v Italiji ogledalo več kot štiri milijone gledalcev in po ogledih celo prehitel filmsko senzacijo lanskega poletja Barbie.

V tekmovalni program so uvrščeni še mehiška drama Bad Actor, ki jo je režiral Jorge Cuchi in je postavljena v čas po gibanju #MeToo, napeta sodna drama Cedrica Kahna z naslovom The Goldman Case s kroniko sojenja Pierru Goldmanu, francoskemu levičarskemu revolucionarju, madžarski film Magyarazat mindenre (Explanation for Everything), v katerem na dan privrejo napetosti polarizirane madžarske družbe. Film, ki ga je režiral Gabor Reisz, je na filmskem festivalu v Chicagu požel nagradi za najboljši film in najboljši scenarij.

Tekmovalni program sestavlja še drama grške režiserke Sofie Exarchou z naslovom Animal, ki opozarja, da za pijanimi, razuzdanimi počitnicami v grških letoviščih stojijo ljudje s temačnimi zgodbami. Igralka Dimitra Vlagopulu je za vlogo Kalie prejela nagrado za najboljšo igro filmskega festivala Locarno. Francoska drama režiserke Valerie Donzelli z naslovom L'Amour et les forêts (Just the Two of Us) spremlja Blanche, ki se znajde ujeta v primežu globoko posesivnega in nevarnega moškega. Glavna igralca Virginie Efira in Melvil Poupaud sta bila nominirana za cezarja za najboljšo žensko in moško glavno vlogo.

Film My Favourite Cake govori o sedemdesetletni Mahin (igra jo Lily Farhadpour), ki prekine svojo samotarsko rutino in znova oživi svoje ljubezensko življenje. Njenega ljubimca igra znani iranski igralec Esmail Mehrabi. Foto: Berlinale
Film My Favourite Cake govori o sedemdesetletni Mahin (igra jo Lily Farhadpour), ki prekine svojo samotarsko rutino in znova oživi svoje ljubezensko življenje. Njenega ljubimca igra znani iranski igralec Esmail Mehrabi. Foto: Berlinale
Sorodna novica Vodstvo Berlinala poziva k svobodi potovanja in izražanja za iranska režiserja

Tekmovalni izbor končujeta filma na temo problematike Bližnjega vzhoda. Iranska ljubezenska zgodba Keyke mahboobe man (My Favourite Cake) je bila med letošnjimi nominiranci za zlatega medveda na Berlinalu, dramo The Teacher, ki jo je režiral Farah Nabulsi, pa je The Hollywood Reporter opisal kot "pretresljivo dramatizacijo življenja v okupirani Palestini". V glavni vlogi blesti lanski prejemnik Krafftove nagrade zlato jabolko za posebne igralske dosežke, palestinski igralec Saleh Bakri, ki mora kot učitelj uskladiti svojo zavezanost političnemu uporu s čustveno podporo svojemu učencu in z romantičnim razmerjem z britansko prostovoljko, so zapisali organizatorji kranjskega festivala.

Sorodna novica Igralki Ivanki Mežan nagrada Ita Rina za njeno 80-letno umetniško delo pri filmu

Krafft v znamenju nagrad in Turčije, države v središču
Prvi dan festivala bodo že tradicionalno podelili nagrade Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev. Prvič bodo poleg nagrade Ita Rina, ki jo bo prejela igralka Ivanka Mežan, na festivalu podelili tudi nagradi Združenja slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske. Veliko nagrado za posebne dosežke bo prejela ustanoviteljica združenja Alenka Nahtigal, nagrado za življenjsko delo pa oblikovalka maske Gabrijela Fleischman. Festival bodo sklenili s podelitvijo festivalske nagrade zlato jabolko. Žirijo sestavljajo filmska in gledališka igralka Nina Ivanišin Janežič, turški igralec, predavatelj in generalni sekretar Sindikata turških igralcev Sercan Gidisoglu ter avstrijski igralec in psihoterapevt Erol Nowak.

Velik del pozornosti bodo na letošnjem festivalu namenili turškim igralcem. "Letos smo se odločili, da bomo odprli novo kategorijo in se posvetili igralskim kolegom v določeni državi," je dejala in pojasnila, da se bodo najprej osredotočili na Turčijo, ki je za ZDA in Veliko Britanijo največji izvoznik serij. "Turške serije so zelo kakovostne in imajo tudi pri nas zelo veliko občinstvo," je povedala Sever in poudarila, da so na festival povabili igralce serij, ki jih bodo slovenski ljubitelji serij lahko prepoznali. Na festivalu bodo razpravljali o položaju igralcev in njihovih pogojih dela v Turčiji. Poleg tega se bodo posvetilu vprašanju, zakaj so turške serije tako uspešne.

Končni izbor tekmovalnih filmov je opravil glavni selektor, uveljavljeni turški gledališki, televizijski in filmski igralec Taner Rumeli, ki je slovenskemu občinstvu znan po vlogah v serijah Ne izpusti me, Svojeglava ljubezen ter Ljubezenska past in Oče. Foto: Krafft
Končni izbor tekmovalnih filmov je opravil glavni selektor, uveljavljeni turški gledališki, televizijski in filmski igralec Taner Rumeli, ki je slovenskemu občinstvu znan po vlogah v serijah Ne izpusti me, Svojeglava ljubezen ter Ljubezenska past in Oče. Foto: Krafft
Sorodna novica Kratki film Resnica z Niko Rozman je prejemnik študentskega oskarja za najboljšo pripoved

V spremljevalnem programu tudi koncerti, delavnice ter slovenski in turški celovečerci
Spremljevalni program poleg nekaterih turških sestavljajo slovenski celovečerci, v katerih glavne vloge igrajo letošnji nagrajenci DSI-ja. Prav tako bo na ogled nemško-srbska koprodukcija Resnica, ki je prejela študentskega oskarja in v katerem nastopa Nika Rozman, s katero bo po filmu potekal tudi pogovor.

V Kranju se bosta mudila tudi protagonist danske trilogije Diler Zlatko Burić in švedski igralec Jakob Cedergren, znan iz filmov Submarino in Grozljivo srečen. Oba v Kranj prihajata v okviru programa ReActing as a Star, ki poteka od leta 2022 in spodbuja povezovanje igralcev iz regije in evropskih kasting direktorjev, agentov ter režiserjev v želji po večji zastopanosti igralcev iz regije v evropski filmski industriji.

Festival Krafft nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Tako festival kot program ReActing as a Star pa podpira tudi Slovenski filmski center. Kot je povedala njegova direktorica Nataša Bučar, je Krafft edini festival, ki ga v Sloveniji organizira filmska stroka. "Takšni festivali za igralce so v tem delu Evrope zelo redki. Krafft napreduje in se razvija v zelo viden in mednarodno odmeven festival," je dejala Bučar in poudarila pomen festivala za filmsko ustvarjalnost, razvijanje filmske kulture in opolnomočenje slovenskih igralcev.