Ivanka Mežan (1926, Maribor). Foto: BoBo
Ivanka Mežan (1926, Maribor). Foto: BoBo

Ivanka Mežan je osem desetletij ustvarila neprecenljivo vrednoto za vse ljudi, ki so in bodo v njeni igri našli sočloveka. Umetnico, ki izpoveduje resnico s srčno dobroto, umetnico, ki ceni svobodo in premore neomajno vero v moč umetnosti, so zapisali pri Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) v utemeljitvi. Na ta način se želijo zahvaliti "njeni profesionalnosti, čisti etični drži, toplini in srčnosti, s katerimi je presvetlila filmska platna".

Profesionalnost, čista etična drža, toplina in srčnost
Predvsem pa je ta nagrada "priznanje odličnosti Ivanke Mežan in zahvala njeni profesionalnosti, čisti etični drži, toplini in srčnosti, s katerimi je presvetlila filmska platna in v nas prebudila večna vprašanja o človeku, umetnosti, ljubezni in svobodi," še piše v utemeljitvi.

Gledališko kariero je začela že leta 1944 pri vsega 17 letih, ko je stopila na oder v Črnomlju. Sicer pa je kot igralka nastopila v 33 celovečernih in kratkih filmov ter več kot 50 televizijskih filmov, dramah in nadaljevankah. Posebej velja izpostaviti njene naslednje filmske vloge: Maruša v filmu Cvetje v jeseni (1973), Roza v filmu Let mrtve ptice (1973), Ana v drami Pustota (1982), Shirley v Ljubljana je ljubljena (2005) ter Ivanka v celovečernem dokumentarnem filmu Deklica in drevo (2012).

Ivanka Mežan v prizoru iz filma Vztrajanje (2017). Foto: SFC
Ivanka Mežan v prizoru iz filma Vztrajanje (2017). Foto: SFC

Nastopila je tudi v filmih Vrnitev, Nasvidenje v naslednji vojni, Deseti brat, Veselo gostivanje, Instalacija ljubezni, Panika, Kam, Potenje morskega ježka in Kar ostane ter v filmu Vztrajanje, ki ji je prinesla vesno za stransko vlogo. Nazadnje je nastopila tudi v televizijski nadaljevanki Primeri inšpektorja Vrenka v produkciji RTV Slovenija.

Sorodna novica 90 let Ivanke Mežan: "Imeli smo čas drug za drugega, zdaj pa tega ni"

Ivanka Mežan je sodelovala z mnogimi igralci in igralkami, kot so Majda Potokar, Duša Počkaj, Iva Zupančič, Štefka Drolc, prav posebno prijateljstvo pa se je stkalo z Milo Kačič, za katero pravi, da je njen dobri duh in njena najboljša prijateljica. "Mila (Kačič), moja najljubša prijateljica, mi je dala izjemno veliko. Z mano je šla tudi takrat, ko sem šla rodit prvega otroka, peljala me je v porodnišnico. Mož je bil takrat ravno v tujini," je ob svoji 90-letnici povedala leta 2016 v pogovoru za MMC.

Ivanka Mežan je prejela Župančičevo nagrado mesta Ljubljana, filmsko nagrado bert Društva slovenskih režiserjev, Borštnikov prstan za življenjsko delo, nagrado Prešernovega sklada in Sterijevo nagrado.

Koga vse bo še letos nagradil DSI?
Na uvodni slovesnosti festivala Krafft bo DSI podelil še druge lovorike. Za najboljše igralske stvaritve v dveletnem obdobju bosta nagrajena Diana Kolenc za vlogo Lare v filmu Opazovanje in Timon Šturbej za kar štiri vloge: Tomaža v filmu Jezdeca, Jureta v filmu Zbudi me, Jackieja v Opazovanju in za vlogo v igrano-dokumentarni seriji Inhumanum. Nagrado glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela bosta dobili Polona Juh za vlogo Oskarja in Maša Derganc Veselko za vlogo Ele v seriji Ela, Oskar in Hu. Grega Bušič pa bo prejel priznanje za zaslužno filmsko sodelavko ali sodelavca, ki je s svojim delom pripomogel k odličnosti igralk ali igralcev v avdiovizualni produkciji.

Festival Krafft, ki se bo letos sklenil 22. junija, je zaživel v želji, da v Kranj pripelje "svetovni izbor filmov, ki jih zaznamuje odlična igra, nadarjene in globalno prepoznavne igralce in igralke ter vrhunske strokovnjake in strokovnjakinje, da z nami delijo svoje zgodbe, znanje in izkušnje".