Prizor iz filma Nimaš pojma. Ikonično najstniško komedijo je sredi devetdesetih napisala in zrežirala Amy Herckerling, producenta pa sta bila Scott Rudin in Robert Lawrence. Foto: IMDb
Prizor iz filma Nimaš pojma. Ikonično najstniško komedijo je sredi devetdesetih napisala in zrežirala Amy Herckerling, producenta pa sta bila Scott Rudin in Robert Lawrence. Foto: IMDb
V filmu so nastopili še Paul Rudd, Stacey Dash (L), Breckin Meyer in tudi danes pokojna Brittany Murphy (D). Foto: IMDb

Film se je v zgodovino devetdesetih let zapisal kot ena največjih uspešnic, njegova estetika, kostumografija in fraze pa v popkulturi odzvanjajo še danes. Z motivi iz filma je bil denimo preplavljen videospot za pesem Fancy poppevke Iggy Azalea.

Nadaljevanje ali rimejk?
Novo različico filma bo napisala scenaristka trenutno odmevne Netflixove serije GLOW Marquita Robinson, producirala pa jo bo Tracy Olive, ki se je uveljavila s filmom Girls' Trip iz leta 2017, poroča spletni portal Deadline. Zapisali so, da še ni popolnoma jasno, ali bo film nadaljevanje izvirnika ali njegov rimejk. Režirala bo Autumn de Wilde, sicer znana kot režiserka videospotov, za katero bo to celovečerni prvenec.

Ikonično najstniško komedijo je sredi devetdesetih napisala in zrežirala Amy Herckerling, producenta pa sta bila Scott Rudin in Robert Lawrence. V filmu so nastopili še Paul Rudd, Stacey Dash, Breckin Meyer in tudi danes pokojna Brittany Murphy, ki so vsi pozneje zasloveli z vlogami še v drugih uspešnicah.

Že takoj po kultnem statusu filma med najstniki so začeli ustvarjati še TV-nadaljevanko, ki je trajala tri sezone, med letoma 1996 in 1999.

Roman Emma Jane Austen
Navdih za zgodbo je avtorica dobila pri romanu Emma pisateljice Jane Austen iz leta 1815. Tudi po tem romanu pravkar ustvarjajo nov film, v katerem naj bi v glavni vlogi nastopila igralka Anya Taylor-Joy. Emma je sicer svojo filmsko različico dobila že leta 1996 v režiji Douglasa McGratha, tedaj je v glavni vlogi nastopila Gwyneth Paltrow. Na televiziji pa so nastale že tri različice, v letih 1972, 1996 in 2009.

Heckerlingova je pred kratkim povedala, da je ne zanima ustvarjanje nadaljevanja svojega filma in da se osredotoča na ustvarjanje muzikala, ki so ga naredili na filmski podlagi. "Amy Heckerling je zelo jasno povedala, da ne želi narediti še enega filma," je Alicia Silverstone avgusta povedala ameriškemu TV-voditelju Jimmyju Fallonu. Režijsko-igralski duo Heckerling-Silverstone se je leta 2012 znova povezal, in sicer s filmom Vamps.

Silverstonovo smo lani lahko videli v filmu grškega mojstra Yorgosa Lanthimosa, Ubijanje svetega jelena, trenutno pa igra v prvi sezoni nove TV-serije American Women (Ameriška ženska), ob še eni zvezdnici iz devetdesetih, Meni Suvari.