Ljubitelji Gospodarja prstanov Christopherja Leeja dobro poznajo kot Sarumana, tistega čarodeja, ki je prestopil na temno, Sauronovo stran. Foto:
Ljubitelji Gospodarja prstanov Christopherja Leeja dobro poznajo kot Sarumana, tistega čarodeja, ki je prestopil na temno, Sauronovo stran. Foto:
Christopher Lee
Christopherju Leeju bodo v Ljutomeru podelili nagrado za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO
Christopher Lee obiskal Grossmannov festival

Povabili so ga organizatorji Grossmanovega festivala filma in vina, gostu presenečenja pa bodo podelili nagrado za življenjsko delo. Festival, ki sedmo leto privablja ljubitelje fantastike, je prepričan, da je za te letos z zvezdniškim gostom – lani je bil to brazilski režiser grozljivk José Mojica Marins – pripravil zares posebno darilo.
Kot zlobna Darth Tyranus in Saruman
89-letni igralec, ki je prav letos v Londonu prejel častno bafto 'bratovščine', je poskrbel za kopico fantastičnih vlog, v svoji dolgoletni karieri pa si je prislužil naziv igralca z največ posnetimi filmi. Sodeloval je s številnimi največjimi svetovnimi režiserji, kot so John Huston, Raoul Walsh, Joseph Losey, George Marshall, Orson Welles, Nicholas Ray, Mario Bava, Michael Powell, Edward Molinaro, Jerome Savary, Billy Wilder, Steven Spielberg, Joe Dante, Peter Jackson, Tim Burton, John Landis, Alejandro Jodorowsky in Andrej Končalovski. Preizkusil se je v različnih žanrih in produkcijah, od nizkoproračunskih filmov do velikih uspešnic, kakršna sta trilogija Gospodar prstanov in Vojna zvezd, kjer je bil grof Dooku.

Začel kot Hamlet, nadaljeval kot Drakula
Bil je tudi lord Summerisle v kultnem Wicker Manu, vendar kariero je začel v stranski vlogi v filmski priredbi Hamleta Laurencea Olivierja leta 1948. Kmalu je nanizal vse več pomembnejših vlog, kar nekaj teh je bilo v Hammerjevih grozljivkah, in med drugim nastopil v dveh filmih kritično priznane britanske režiserske ekipe Michaela Powlla in Emerica Pressburgerja, pa tudi enega izmed Bondovih naslovov - The Man With the Golden Gun.

Več o festivalu preberite tukaj.

Christopher Lee je bil za svoje delo večkrat nagrajen tako v ZDA, Franciji, Nemčiji, Španiji, Italiji in Veliki Britaniji, leta 2009 ga je angleški princ celo povišal v viteza.
Uspešno odprtje festivala
Zvezdnik je v Ljutomer prišel dan po odprtju festivala, ki sta ga odprla projekcija filma Prepisani in uvodni pogovor z Jonasom Žnidaršičem in Ludvikom Bagarijem. Med obiskovalci prvega dne razstave Sensorium Expo in predstavitve tekmovalnih vin za Vinskega šampiona Hudega mačka je bilo med drugim mogoče videti ministrico Katarino Kresal, županjo Ljutomera Olgo Karba in režiserja Dinka Tucakovića.

Christopher Lee obiskal Grossmannov festival