David Lynch je avtor takih kultnih klasik, kot so Twin Peaks, Modri žamet, Divji v srcu in Mulholland Drive. Foto: AP
David Lynch je avtor takih kultnih klasik, kot so Twin Peaks, Modri žamet, Divji v srcu in Mulholland Drive. Foto: AP

Ob 100. obletnici rojstva Federica Fellinija, ki jo bomo zaznamovali leta 2020, bodo v Riminiju v sklopu dogodka Sedma umetnost: Film in industrija odprli razstavo David Lynch. Dreams. A Tribute to Fellini. Vključevala bo 11 litografij, ki jih je David Lynch posvetil velikanu italijanskega filma Federicu Felliniju, in 12 risb italijanskega režiserja osebno.

Dvoumni cirkuški prizor kot navdih
Lynch je navdih za litografije, ki bodo na ogled, našel v zadnji sceni slovitega, z oskarjem nagrajenega Fellinijevega filma 8 1/2. Iz zapisa ob razstavi se da jasno razbrati, da je Lynch od nekdaj občudoval Fellinijevo delo. Režiser je postavitev dopolnil še z lastnim izborom 12 Fellinijevih risb iz zbirke Fellinijeve fundacije iz Siona.

Federico Fellini z Ano Magnani na snemanju filma Roma leta 1971. Foto: EPA
Federico Fellini z Ano Magnani na snemanju filma Roma leta 1971. Foto: EPA

20. januar: praznujeta Lynch in Fellini
Razstava spada v poseben program manifestacije Sedma umetnost: Film in industrija, s katerim se bodo v Riminiju posvetili bližnji 100-letnici Fellinijevega rojstva, ki bo sicer 20. januarja 2020.

Federico Fellini je najbolj znan po filmih, kot so Cesta, Cabirijine noči, Sladko življenje in Amarcord; v svoji karieri je prejel vrsto nagrad, med drugim pet oskarjev, zadnjega – za življenjsko delo – le malo pred smrtjo.

Lynch, ki je po drugi plati prav tako eden najbolj cenjenih režiserjev svojega časa, se je v zgodovino vpisal s serijo Twin Peaks ter s filmoma Modri žamet in Človek slon. Nekoč je izjavil, da mu so mu bila dela italijanskega režiserja velik navdih, še posebej filma Cesta in 8 1/2: "Vsak izmed njegovih filmov je poseben svet. Obožujem like, vzdušje in vse neoprijemljivo, kar izražajo."

Majhno okno priložnosti za ogled
V prostorih Gradu Sismondo v Riminiju bodo razstavo odprli 3. maja, kjer bo v sklopu omenjenega dogodka na ogled le do 5. maja, nato jo bodo 11. maja prestavili v tamkajšnjo Galerijo Primo Piano, kjer bo gostovala do 14. julija.

Mednarodno manifestacijo Sedma umetnost: Film in industrija bo poleg omenjene razstave skupno zaznamovalo 60 dogodkov, med njimi tudi projekcije, predstavitve knjig in predavanja. Ob koncu, 5. maja, bodo v Gledališču Galli podelili tudi nagrado film in industrija, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.