Steven Spielberg se je leta 1994 razveselil sedmih oskarjev, med drugim za najboljšega režiserja in najboljši film. Foto: EPA
Steven Spielberg se je leta 1994 razveselil sedmih oskarjev, med drugim za najboljšega režiserja in najboljši film. Foto: EPA
Oliwia Dabrowska je bila med snemanjem Schindlerjevega seznama stara tri leta. Njeno spominjanje na travmatično izkušnjo gledanja filma, v katerem je nastopala, je sprožilo nekatere pomisleke, ali je prav, da otroci igrajo v tako pretresljivih filmih.
Oliwia Dabrowska je bila med snemanjem Schindlerjevega seznama stara tri leta. Njeno spominjanje na travmatično izkušnjo gledanja filma, v katerem je nastopala, je sprožilo nekatere pomisleke, ali je prav, da otroci igrajo v tako pretresljivih filmih. Foto: Allstar/Cinetext/Universal

Danes 23-letna Dabrowska si je kljub Spielbergovemu odsvetovanju, da se prenagli, film prvič ogledala pri 11. letih in izkušnja je bila travmatična, se spominja. "Bilo je preveč strašno. Nisem dosti razumela, vendar odločena sem bila, da filma nikoli več nočem gledati," po poročanju Guardiana pojasnjuje Dabrowska. Sramovala se je, da je nastopila v filmu in staršem zamerila, če so komur koli omenjali njeno vlogo.

Danes je na svojo vlogo ponosna
Sedem let pozneje si je Spielbergovo pretresljivo zgodovinsko dramo o nemškem podjetniku, ki je številne poljske Jude rešil pred holokavstom, ogledala še enkrat in spoznala, da je bila del nečesa, na kar je lahko ponosna. Šele tedaj je obžalovala, zakaj ni prisluhnila režiserjevemu nasvetu, da je treba za tak film odrasti.
Steven Spielberg je kultni film posnel po romanu Thomasa Keneallyja Schindler's Ark (Schindlerjeva barka), vendar deklica v rdečem plaščku temelji na spominih preživelega taboriščnika Zeliga Burkhuta, ki je v pogovoru z režiserjem v pripravah na snemanje pripovedoval o komaj štiriletni deklici v rožnatem plašču, ki so jo ustrelili pred njegovimi očmi, prizor, ki za vedno ostane s človekom, je pozneje priznal.
Simbol nedolžnih žrtev
Kritiki so v filmski deklici prepoznali nedolžnost, v prizoru, ko jo Oscar Schindler v rdečem plašču na kupu črno-belih trupel, pa trenutek njegove 'spreobrnitve' iz brezbrižnega opazovalca v človeka, ki je pomagal več kot tisočem ljudi. Spielberg je pozneje izbor rdečega plašča na deklici povezal z ignorantsko držo ZDA, Rusije in Velike Britanije do holokavsta. "To je bil velik rdeč madež na radarju vseh, vendar nihče ni storil ničesar. Zato sem želel poudariti rdečo barvo," je dejal.
V krakovskem getu je zares bivala deklica, ki je bila znana po svojem rdečem plašču. K sreči je Roma Ligocka holokavst preživela. Potem ko je videla film z deklico, katere podobnost je sicer zgolj naključna, je svojo zgodbo popisala v knjigi Deklica v rdečem plašču: Spomini.
Oliwia Dabrowska, rojena 28. maja leta 1989 v Krakovu, je po Schindlerjevem seznamu nastopila le še v enem filmu.