Dennis Hopper je umrl v starosti 74 let. Foto: Reuters
Dennis Hopper je umrl v starosti 74 let. Foto: Reuters
Nasmejani Dennis Hopper
Marca so Dennisu Hopperju na Pločniku slavnih odkrili njegovo zvezdo. Foto: EPA
Hopper
Dennis Hopper je leta 1979 ob Marlonu Brandu zaigral v filmu Francisa Forda Coppole Apokalipsa zdaj.

Umrli zvezdnik se bo v anale filmske zgodovine zapisal z bogato kariero, ki se je začela z vlogama z ramo ob rami z Jamesom Deanom (Velikan, Upornik brez razloga), vrhunec pa dosegla z vlogami najrazličnejših psihopatov, denimo v Lynchevem Modrem žametu in Hitrosti Jana de Bonta, nastopil pa je tudi v kultni Apokalipsi zdaj.
Kariero je začel z Jamesom Deanom
Hopper je igro študiral pri slovitem Leeju Strasbergu v newyorškem Actors Studio. Njegova filmska kariera pa je po nekaj vlogah v tv-serijah odriv dočakala z že omenjenima Upornikom brez razloga in Velikanom.
Akademija ga je dvakrat počastila z nominacijo za oskarja: enkrat za scenarij za "road movie" Goli v sedlu (ki ga je tudi režiral in v njem nastopil), drugič pa za vlogo v drami Hoosiers (1986). Blestel je tudi v televizijski seriji E-blok (E-ring) kot polkovnik Eli McNulty in v prvi sezoni serije 24, kjer je sive lase Jacku Bauerju povzročal kot balkanski terorist Victor Drazen.


Hopper kot slikar in fotograf
Dennis Hopper je doživel in bil pomemben del velikih prevratniških dogodkov, kot so bila uporniška šestdeseta, izbruh moderne umetnosti in fotografije ter veličastna leta džeza in rokenrola. Ukvarjal se je namreč tudi s fotografijo in slikanjem, njegova dela pa so bila razstavljena tako v ZDA kot Evropi. Bil je tudi strasten zbiratelj moderne umetnosti.

Dobrega pol leta boja z rakom
V zadnjih letih se Hopper na naslovnicah časopisov ni pojavljal zaradi svojega dela, ampak težav z alkoholom in mamili, svojega zdravja in težav v zakonu. Bil je petkrat poročen, ima štiri otroke in dve vnukinji, novico o svoji hudi bolezni pa je javnosti sporočil oktobra lani. Po poročanju nekaterih ameriških medijev so mu zdravniki napovedali le nekaj mesecev življenja.
Neustrašni igralec in človek
Konec marca letos se je vidno oslabljenemu Hopperju še uspelo udeležiti odkritja svoje zvezde, ki nosi številko 2.403, na Pločniku slavnih. Ob tej priložnosti so o zvezdniku spregovorili nekateri igralci, katerih poti so se v karieri prekrižale s njegovimi. Viggo Mortensen, s katerim sta nastopila v Indian Runnerju in Boiling Pointu, je o igralcu povedal, da se od drugih razlikuje po tem, da je tako kot igralec kot prijatelj neustrašen. 'Najbolj kul fantič na svetu' pa je bil po mnenju producenta Marka Cantona.