Po uvrstitvi digitalno restavriranega Štigličevega filma Dolina miru (1956) v sklop Cannes Classic leta 2016 je to letos uspelo tudi njegovemu filmu Deveti krog (1960). Foto: Hrvaški državni arhiv – Hrvaška kinoteka
Po uvrstitvi digitalno restavriranega Štigličevega filma Dolina miru (1956) v sklop Cannes Classic leta 2016 je to letos uspelo tudi njegovemu filmu Deveti krog (1960). Foto: Hrvaški državni arhiv – Hrvaška kinoteka
Sorodna novica "France Štiglic je osmešil vse cenzorje, ker je ustvarjal kakovostne filme"

Zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 je festival letos odpovedal svojo fizično izvedbo, izbor canskih klasik pa bo prikazal na festivalu Lumiere v Lyonu, ki bo potekal od 10. do 18. oktobra, in na festivalu Rencontres Cinematographiques de Cannes med 23. in 26. novembrom, je poročala revija Variety. Nad prvim bedi Bertrand Tavernier, vodi pa ga direktor canskega festivala Thierry Fremaux.

Fellinijevo leto
Med vrhunce programa je portal uvrstil filme Razpoložena za ljubezen režiserja Wong Kar-Waia ob 20-letnici njegovega nastanka ter Do zadnjega diha Jean-Luca Godarda in Avantura Michelangela Antonionija. Oba letos zaznamujeta 60-letnico.

V središču pozornosti bo tudi italijanski režiser Federico Fellini, ki bi letos praznoval 100-letnico. V program so uvrstili dva njegova filma, Cesta in Luči varieteja, ter še dokumentarec Fellini of the Spirits, ki ga je režirala Anselma dell'Olio.

Ob 40-letnici nastanka je na seznamu srbski film Kdo neki tam poje Slobodana Šijana, med dokumentarci pa bo mogoče videti zgodbe o Charlieju Chaplinu, Bruceu Leeju in članu Blues Brothers Johnu Belushiju.

Ko se mlada Ruth nekega jutra po večeru s prijatelji vrne domov, ugotovi, da so starša medtem odpeljali v taborišče. Zgodba je postavljena v Zagreb, pripoveduje pa o preganjanju Judov med drugo svetovno vojno. Foto: Hrvaški državni arhiv – Hrvaška kinoteka
Ko se mlada Ruth nekega jutra po večeru s prijatelji vrne domov, ugotovi, da so starša medtem odpeljali v taborišče. Zgodba je postavljena v Zagreb, pripoveduje pa o preganjanju Judov med drugo svetovno vojno. Foto: Hrvaški državni arhiv – Hrvaška kinoteka

Tehnično pod hrvaško zastavo
Štigličev film Deveti krog iz leta 1960 Variety uvršča med hrvaške filme. Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), je slovenskemu režiserju režijo scenarija Zore Dirnbach ponudilo takratno hrvaško producentsko podjetje Jadran film. Postavljen je v vojni čas v Zagreb, vendar predstavlja zagate judovske družine, ki bi jih ta imela povsod po Evropi.

Deveti krog je koncentracijsko taborišče
Ruth in njena starša sta na obisku pri "pravoverni" družini, ko nastopi policijska ura, se starša odpravita domov, Ruth pa prespi pri prijateljih. Ko se naslednji dan vrne domov, ugotovi, da so starša odpeljali v taborišče. Prijatelji želijo Ruth obvarovati s tem, da bi jo poročili s sinom Ivom. Čeprav je poroka zasilna, se med mladima razvije ljubezen. Ko ustaši vendarle odpeljejo Ruth, jo poskuša Ivo rešiti, vendar oba končata v taborišču, v devetem krogu, iz katerega ni izhoda.

Ker letos festival v Cannesu ni potekal, bodo filmi iz programa Cannes Classics gostovali na festivalu Lumière v Lyonu (10.–18. oktober) in na festivalu Rencontres Cinématographiques de Cannes  (23.–26. november). Foto: Hrvaški državni arhiv – Hrvaška kinoteka
Ker letos festival v Cannesu ni potekal, bodo filmi iz programa Cannes Classics gostovali na festivalu Lumière v Lyonu (10.–18. oktober) in na festivalu Rencontres Cinématographiques de Cannes (23.–26. november). Foto: Hrvaški državni arhiv – Hrvaška kinoteka
Sorodna novica Prestolnica se po novem ponaša s Trgom Franceta Štiglica

Prvi jugoslovanski film z redno distribucijo v ZDA
Film je na puljskem festivalu dobil vse glavne nagrade: za najboljši film, najboljši scenarij, najboljšo kamero (Ivan Marinček), najboljšo glavno žensko vlogo (Dušica Žegarac) in najboljšo glasbo (Branimir Sakač). Uspešen je bil tudi v tujini, saj je bil po projekciji v Cannesu med petimi neameriškimi filmi, ki so bili nominirani za oskarja. Bil pa je tudi prvi jugoslovanski celovečerni film, ki je doživel redno kinematografsko distribucijo v ZDA. Ameriška premiera je bila 13. septembra 1961 v newyorški dvorani Carnegie Hall, so zapisali na SFC-ju.

Štiglic že tretjič v Cannesu
Predstavitev Devetega kroga sta omogočila Hrvaški državni arhiv – Hrvaška kinoteka in Hrvaški avdiovizualni center, digitalno restavracijo pa sta izvedla Ater in Klik Film iz Zagreba. Sicer pa je to drugi digitalno restavrirani Štigličev film, ki so ga uvrstili v program Canske klasike – leta 2016 je bila v njem Dolina miru ob 60-letnici nastanka in premiere v Cannesu – in tretji Štigličev film, ki so ga prikazali na tem prestižem festivalu. Prvič je bil izbran leta 1949 s filmom Na svoji zemlji.

Sorodna novica Festivala v Cannesu ne bo - pa vseeno vemo, kaj bi predvajal

Kot še poroča Variety, napoved programa Canske klasike končuje uradni izbor, ki so ga predstavili junija, v njem pa je 56 filmov režiserjev, kot so Wes Anderson, Naomi Kawase, Francois Ozon in Steve McQueen. Na festivalu so ga uvedli po letu 2000, da bi proslavili filmsko dediščino ob podpori produkcijskih družb, lastnikov pravic, kinematografov in nacionalnih arhivov z vsega sveta.