Mnogi so leta 1999 trdili, da bi si oskarja namesto Gwyneth Paltrow zaslužila Cate Blanchett. Foto: Getty Images
Mnogi so leta 1999 trdili, da bi si oskarja namesto Gwyneth Paltrow zaslužila Cate Blanchett. Foto: Getty Images
Clive Owen
V prvem filmu je glavni junakinji srce strl Joseph Finnes, zdaj pa bo ta naloga padla na ramena Cliva Owena. Foto: EPA
Prizor iz filma Elizabeta
Film Elizabeta je dobil oskarja za masko.

Film Elizabeta, ki je nastal pod taktirko režiserja Shekharja Kapurja, je bil leta 1999 nominiran za kar sedem oskarjev, med drugim tudi za najboljši film in najboljšo glavno žensko vlogo. Zlati kipec mu je pred nosom speljal romantični film, prav tako postavljen v elizabetinsko Anglijo, Zaljubljeni Shakespeare, in ekipa filma Elizabeta se je morala zadovoljiti z oskarjem za najboljšo masko. Blanchettova je svojega prvega oskarja dočakala šele lani, ko je bila nagrajena za upodobitev še ene zgodovinske osebnosti, Katherine Hepburn (v filmu Letalec).

Ljubezen ji spet meša štrene
Shekhar Kapur, Cate Blanchett in Geoffrey Rush (ki je v Elizabeti igral tihega vohuna, sira Francisa Walsinghama) so se že zedinili, da je napočil skrajni čas za nadaljevanje zgodovinske drame.

Film, ki za zdaj nosi naslov The Golden Age, bo zgodbo nadaljeval 15 let po tem, ko Elizabeta I. premaga škotsko kraljico Mary in zasede prestol (tu se je končal prvi film). Igralski zasedbi se je pridružil še Clive Owen (v vlogi raziskovalca Walterja Raleigha). Film bo temeljil na predpostavki, da je bila kraljica zaljubljena v neustrašnega pustolovca. Manjši vlogi so dodelili tudi Michaelu Sheenu in Rhys Ifans. Film naj bi po neuradnih podatkih začeli snemati že aprila v Litvi, pri tem pa naj bi se opirali na proračun petdesetih milijonov dolarjev.

Kraljica ni samo ena
Projekt The Golden Age finančno podpira snemalna hiša Working Title Films, ki je bila “kriva” tudi za uspeh romantične komedije Štiri poroke in pogreb. Najslavnejša britanska monarhinja vseh časov je znova postala zanimiva lani, ko jo je lani Hellen Mirren odigral v zelo visoko ocenjeni televizijski produkciji postaje Channel 4.

Zgodovinarji niso čisto zadovoljni
Britanska kraljeva biografinja Jane Dunn, avtorica knjige Elizabeth and Mary: Cousins, Rivals, Queens, je z izbiro glavne igralke zelo zadovoljna, pritožuje pa se, da je film Elizabeta krepko izkrivljal zgodovinska dejstva: “Najbolj fascinantno pri Elizabeti ni bilo, da je skočila med rjuhe z vsakim moškim, ki ji je prekrižal pot, ampak to, da se je upirala skušnjavi.”