Sacha Baron Cohen med snemanjem filma The Dictator v Sevilli v Španiji. Foto: EPA
Sacha Baron Cohen med snemanjem filma The Dictator v Sevilli v Španiji. Foto: EPA
Borat
Baron Cohen je v vlogi enega izmed svojih znanih filmskih likov, Borata, obiskal tudi podelitev evropskih MTV-nagrad leta 2005 v Lizboni na Portugalskem. Foto: EPA

Po poročanju Guardiana so iz Akademije sporočili, da niso resnični zapisi v medijih, po katerih naj bi mu prepovedali udeležbo na podelitvi, če bo oblečen kot glavni lik iz svojega novega filma The Dictator. "To se nam ne zdi primerno. Toda njegovih vstopnic nismo preklicali. Čakamo, da se nam javi," je povedal predstavnik Akademije. Cohen zapletov še ni komentiral.

Ljubeči diktator, ki brani pred demokracijo
The Hollywood Reporter je pred kratkim namreč poročal, da namerava Baron Cohen, ki je na podelitev oskarjev povabljen kot član ekipe nominiranega filma Hugo, na prireditev priti v beli vojaški uniformi, sončnih očalih in z dolgo črno brado, torej kot glavni "junak" njegovega prihajajočega filma The Dictator. Gre za satirično komedijo o avtokratu, ki "je tvegal svoje življenje, da demokracija ne bi nikoli prišla v njegovo deželo, ki jo z veliko ljubezni zatira". Film je ohlapna priredba romana Zabibah and the King, ki naj bi ga napisal nekdanji iraški predsednik Sadam Husein. V filmu nastopajo tudi Megan Fox, Anna Faris in John C Reilly, na velika platna pa naj bi prišel maja.

Sacha Baron Cohen se je v preteklosti na različnih filmskih festivalih ali podelitvah različnih nagrad že pojavil kot kateri izmed komičnih likov iz svojih filmov. Na filmski festival v Torontu je leta 2006 prišel oblečen kot kazahstanski TV-poročevalec Borat. Tri leta pozneje je na podelitvi MTV-jevih glasbenih nagrad v podobni promocijski potegavščini nastopil kot avstrijski homoseksualni modni novinar Brüno, kjer so ga s posebnimi jermeni katapultirali v zrak, pristal pa je v naročju raperja Eminema. Ta je na videz užaljeno odvihral ven, čeprav se je pozneje izkazalo, da je bil "incident" vnaprej dogovorjen.