Tudi Cruello de Vil iz 101 dalmatinca čaka nikotinska kriza? Foto: AP
Tudi Cruello de Vil iz 101 dalmatinca čaka nikotinska kriza? Foto: AP

Novica o popolni prepovedi kajenja v njihovih projektih je na dan prišla prejšnji teden na srečanju Disneyjevih deležnikov v San Franciscu, na katerem so studii potrdili tudi skorajšnji prihod drugega dela uspešnice Ledeno kraljestvo in oznanili naslov spin-off projekta, naslednika sage Vojna zvezd: Rogue One.

Direktor korporacije Walt Disney Bob Iger je na dogodku povedal, da bo "v celoti prepovedal" kajenje v vseh nastajajočih Disneyjevih projektih, tudi tistih, ki nastajajo pod okriljem hčerinskih podjetij Marvel, Pixar in Lucasfilm.

"To se mi zdi pravi ukrep za nas," je pojasnil in dodal: "Izjema bodo le upodobitve zgodovinskih likov, ki so znani kadilci. Če bomo denimo snemali film o Abrahamu Lincolnu, ki je bil kadilec, bo to sprejemljivo. A ko gre za nov lik, ustvarjene posebej za katerega izmed naših filmov pod katerim koli izmed omenjenih podjetij, bomo kajenje v celoti prepovedali."

Disney je popolno odstranitev kajenja iz družinskih filmov napovedal že leta 2007, a kot ugotavljajo pri Guardianu, se očitno načel v celoti le niso držali, saj lik gosenice Absolom iz Alice v čudežni deželi (2010) pod taktirko Tima Burtona veselo puha svojo šišo.