Rutar je ostal brez podpore vlade. Foto: BoBo
Rutar je ostal brez podpore vlade. Foto: BoBo

V razpisu je med drugim navedeno, da se nanj lahko prijavi oseba, ki ima strokovno znanje s področja dela javne agencije za film in ima poleg ustrezne izobrazbe za seboj vsaj deset let delovnih izkušenj. Zaželeno je, da kandidati k prijavi predložijo program dela in razvoja SFC-ja v prihodnjih petih letih, kolikor traja mandat, glede na dejavnosti in naloge agencije.

Kot je znano, po objavi izsledkov Ministrstva za kulturo RS o domnevno nezakoniti porabi denarja Slovenskega filmskega centra vlada 23. junija najprej ni sprejela sklepa o imenovanju Rutarja za direktorja SFC-ja, 30. junija pa ni podprla njegovega imenovanja za vršilca dolžnosti. Svet SFC-ja mora drugega v. d.-ja predlagati najpozneje do torka. Strokovna združenja so Rutarju stopila v bran in opozorila, da brezvladje na centru pomeni katastrofo. Zadnje dogodke v povezavi s SFC-jem so označili za ponoven poskus destabilizacije sektorja "določenih uradniških struktur na ministrstvu". Filmarji naj bi se v torek srečali z ministrom za kulturo Tonetom Peršakom.

Po poročanju TV Slovenija naj bi se neuradno za mesto vršilke dolžnosti zanimala Jelka Stergel, ki je trenutno na SFC-ju vodja trženja, bila pa je že direktorica Filmskega sklada RS.