Iranski režiser Mohamad Rasulof (1972). Foto: EPA
Iranski režiser Mohamad Rasulof (1972). Foto: EPA
Sorodna novica Po zrušenju stolpnice v Iranu protesti proti oblastem

Mohamada Rasulofa in Mostafo Al Ahmada so aretirali zaradi njunih nedavnih objav na družbenih omrežjih, v katerih sta bila kritična do iranskih oblasti, piše Associated Press (AP).

Odkar se je v Širazu v Iranu rojeni Rasulof pred petimi leti vrnil v domovino, mu je tam prepovedano snemati filme in potovati iz države, potem ko je bil obtožen "propagande proti sistemu" zaradi svojih provokativnih filmov. Obsojen je bil tudi na leto dni zapora, glede česar je bil pred aretacijo v postopku pritožbe.

Poziv k prenehanju uporabe orožja
Iranska državna tiskovna agencija IRNA je poročala, da sta bila režiserja v petek pridržana zaradi spletne objave poziva, v katerem sta iranske varnostne sile pozvala, naj prenehajo uporabljati orožje, s ključnikom #put_your_gun_down, po majskih protestih v mestu Abadan na jugozahodu Irana, v katerih je prišlo do spopadov s policijo.

Protesti so sledili razburjenju zaradi zrušenja stavbe, v katerem je umrlo 41 ljudi. Poziv proti policijskemu nasilju je po poročanju AP-ja podpisalo najmanj 70 drugih članov iranske filmske skupnosti.

Režiserja zaprta na neznani lokaciji
Producenta Kave Farnam in Farzad Pak, režiserjeva iranska sodelavca, sta prek distributerja Kino Lorber na Twitterju objavila izjavo, v kateri sta obsodila aretacijo. Razkrila sta še, da sta Rasulof in Al Ahmad zaprta na neznani lokaciji.

"V petek, 8. julija, sta bila Mohamad Rasulof in Mostafa Al Ahmad, spoštovana in predana iranska filmska ustvarjalca, aretirana v svojih rezidencah v usklajenem in brutalnem napadu pod lažno pretvezo ter premeščena na neznano lokacijo," piše v izjavi. "Ker še naprej močno obsojamo oblasti zaradi njihovega neupoštevanja osnovnih človekovih pravic in državljanskih svoboščin ter vztrajnega zatiranja in pritiska na predane in neodvisne iranske filmske ustvarjalce, zahtevamo takojšnjo in brezpogojno izpustitev naših kolegov. Umetnike in kinematografe po vsem svetu prosimo za podporo izpustitvi zaprtih umetnikov," sta še zapisala Farnam in Pak.

Rasulof pred dvema letoma ni mogel osebno prevzeti nagrade v Berlinu, saj so mu iranske oblasti prepovedale izhod iz države. Ponjo je šla njegova hči Baran Rasulof, ki je tudi nastopila v zmagovalnem filmu Zlo ne obstaja. Organizatorji so na novinarski konferenci zanj pustili prazen stol. Foto: EPA
Rasulof pred dvema letoma ni mogel osebno prevzeti nagrade v Berlinu, saj so mu iranske oblasti prepovedale izhod iz države. Ponjo je šla njegova hči Baran Rasulof, ki je tudi nastopila v zmagovalnem filmu Zlo ne obstaja. Organizatorji so na novinarski konferenci zanj pustili prazen stol. Foto: EPA

To ni režiserjevo prvo soočenje z vlado v njegovi domovini. Maja letos je med drugim napisal odprto pismo, v katerem je vlado obtožil izvajanja racij v domovih filmskih ustvarjalcev.

Sorodna novica Zlati medved na Berlinalu, v Iranu enoletni zapor zaradi filmske "propagande proti sistemu"

Sredstva vojaških in paravojaških služb
V intervjuju za IndieWire iz leta 2020 je govoril o odporu iranske vlade do vseh filmov, ki izzivajo status quo, ob promociji generičnih komedij in državno financiranih vojaških propagandnih filmov.

"V ta del industrije je vloženega toliko denarja, da nimajo nobenih pomislekov glede blagajn, ker vlada želi, da obstajajo. V celoti jih financirajo vojaške in paravojaške službe, ki so posebej namenjene ustvarjanju propagandnih filmov," je takrat dejal Rasulof. Kljub nasprotovanju avtoritarne vlade se režiser še naprej bori za ustvarjanje zahtevne umetnosti, ki izpričuje resnico o življenju v Iranu. "Kar lahko razberem iz svoje zgodbe, je, da je lahko zadovoljstvo, ki ste ga deležni, ko se uprete zatiranju in despotizmu, višje od cene, ki jo morate plačati," je še dejal v intervjuju izpred dveh let.