Producent, koproducent in igralka iz zmagovalnega filma Zla ni. Foto: EPA
Producent, koproducent in igralka iz zmagovalnega filma Zla ni. Foto: EPA

Častnega medveda za življenjsko delo so podelili igralki Hellen Mirren, močni osebnosti, ki je pustila velik pečat s svojimi polnokrvnimi interpretacijami. O z oskarjem in zlatim globusom nagrajeni igralki so podeljevalci nagrade med drugim zapisali, da s svojimi interpretacijami kompleksnih značajev vedno znova preseneti. Ob tej priložnosti so na festivalu, ki vrata zapira jutri, predvajali tudi nekaj njenih filmov – med drugim Kraljico, The Long Good Friday (1980), Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec (1989), Poslednja postaja (2009) in The Good Liar (2019).

Veliko nagrado je žirija namenila filmu Nikoli redko včasih vedno (Never Rarely Sometimes Always) v režiji Elize Hittman. Gre za zgodbo o neželeni nosečnosti. Najstniški prijateljici iz ruralne Pensilvanije z avtobusom potujeta v New York, kjer je možnost za prekinitev nosečnost.

Kipec so igralki izročili pred projekcijo biografske drame Kraljica, ki ji je prinesla oskarja in zlati globus. Foto: EPA
Kipec so igralki izročili pred projekcijo biografske drame Kraljica, ki ji je prinesla oskarja in zlati globus. Foto: EPA

Srebrnega medveda za režijo je prejel južnokorejski režiser Hong Sangsoo za film Ženska, ki je pobegnila (z angleškim naslovom The Woman Who Ran). Film pripoveduje o ženski v Južni Koreji, ki po nekaj letih prvič znova počne nekaj brez moža in sreča svoje nekdanje prijateljice.

Srebrnega medveda za najboljšo igralko je za vlogo v filmu Undine režiserja Christiana Petzolda prejela nemška igralka Paula Beer, italijanski igralec Elio Germano pa je za vlogo v filmu Skrit (Volevo nascondermi) v režiji Giorgia Dirittija pobral srebrnega medveda za najboljšega igralca.

Srebrnega medveda za najboljši scenarij sta prejela italijanska ustvarjalca Fabio in Damiano D'Innocenzo za film Slabe zgodbe (Favolacce), za katerega podpisujeta tudi režijo.

Berlinale: nagrado za življenjsko delo podelili Helen Mirren

Srebrnega medveda za izjemen umetniški prispevek je prejel nemški snemalec Jürgen Jürges za eksperimentalni film DAU. Nataša (DAU. Natasha) režiserjev Ilje Hrzanovskega in Jekaterine Oertel.

Ob letošnjem jubilejnem, 70. festivalu so podelili tudi posebno nagrado – srebrnega medveda 70. Berlinala. Prejela ga je francoska komedija Izbrisati zgodovino (Effacer l'historique).

Srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanska koprodukcija Oče režiserja Srdana Golubovića je v festivalskem sklopu Panorama prejela nagrado občinstva za najboljši igrani film in nagrado ekumenske žirije.

Na festivalu so prikazali 340 filmov. Foto: EPA
Na festivalu so prikazali 340 filmov. Foto: EPA

Mednarodni žiriji je predsedoval britanski filmski in gledališki igralec Jeremy Irons.