Legendarna kapitana ladje Enterprise, Kirk (William Shatner) in Spock (Leonard Nimoy), ki se je od zvestih trekijev poslovil februarja letos. Foto: false
Legendarna kapitana ladje Enterprise, Kirk (William Shatner) in Spock (Leonard Nimoy), ki se je od zvestih trekijev poslovil februarja letos. Foto: false
Enterprise
Pogled na Enterprise v zadnji filmski različici Zvezdne steze: V temo. Foto: Kolosej
Najbolj gledane od vseh različic serije ostajajo Zvezdne steze: Naslednja generacija.
Najbolj gledane izmed vseh različic serije ostajajo Zvezdne steze: Naslednja generacija. Foto: false

Napovedali so jo na CBS-u, lotil se je bo producent Alex Kurtzman, ki je v iskanju pravega scenarista.

Enterprise naj bi se "tja, kamor še ni stopila človeška noga", zagnal januarja 2017, kar bo dobrih deset let po zadnji, neenotno sprejeti televizijski različici. S štirimesečno zamudo pa bodo po poročanju Hollywood Reporterja proslavili petdesetletnico, odkar je 8. septembra leta 1966 na male zaslone originalno serijo izstrelila prva epizoda.

Po napovedih CBS-a, ki bo po premiernem predvajanju prvega dela vse naslednje epizode ponudil na svoji digitalni platformi videa na zahtevo (CBS All Access), bo serija predstavila nove protagoniste in civilizacije, z njimi pa, kakor tradicija Zvezdnih stez veleva, odpirala aktualne teme.

Izvirno serijo, ki je nastala v produkciji Paramounta in Desilu Productions, distribucijo pa je prevzel CBS, je ustvaril Gene Roddenberry, najbolj prepoznavna obraza 79 epizod pa sta bila legendarna William Shatner in Leonard Nimoy. Serija, ki se lahko pohvali z enimi izmed najzvestejših in številnih privržencev, je odprla pot celotnemu nizu poznejših predelav.

Po načrtovani, vendar nikoli uresničeni Zvezdne steze: Druga faza je v osemdesetih letih franšizo najprej obudila Naslednja generacija, ki je trekije k malim zaslonom priklenila med letoma 1987 in 1995 in postala najbolj gledana izmed vseh Zvezdnih stez.

Že leta 1993 so začeli predvajati serijo Zvezdne steze: Deep Space Nine, ki je bila, osredotočena na vojne, religijske in politične teme bolj temačnega značaja. Trajala je sedem sezon, v poveljniško vlogo pa prvič postavila Afroameričana (Benjamin Sisko, igral ga je Avery Brooks). V nasprotju z med gledalci slabo sprejetim Deep Space Nine je bil Voyager (1995-2001) vsaj na začetku precej bolj gledan, na koncu pa je imel prav tako osip. Zadnja v nizu malozaslonskih različic je bila Zvezdne steze: Enterprise, ki se je ohranila štiri leta, zaradi preslabega poznavanja pravil, ki jih je utrdila dolga zgodovina Zvezdnih stez, pa je med oboževalci naletela na mešane odzive.

Alex Kurtzman stoji za obema zadnjima filmskima predelavama, Zvezdne steze in Zvezdne steze: V temo, ki ju je posnel J. J. Abrams, Lucasova zamenjava pri prenovljeni franšizi Vojna zvezd.