Foto: SFC
Foto: SFC
Sorodna novica "Filmi na pretočnih platformah? To je tako, kot če katolikom namesto cerkve ponudiš videokonferenco"

Anžlovar je po veliki uspešnici Babica gre na jug iz leta 1991, ki je prvi celovečerni igrani film v samostojni Sloveniji, zdaj posnel še film Dedek gre na jug. Vendar film ni nadaljevanje filma, na "babico" se navezuje le naslov. Tokrat se protagonista filma, ki ju igrata Boris Cavazza in Vlado Novak, resnično odpravita na jug – ne na morje, temveč proti Makedoniji. Film bodo nocoj ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma predstavili v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017.

"Tako kot v življenju se pot, ki bi morala trajati nekaj ur, zavleče v štiri dni. Da se stvari še bolj zapletejo, poskrbita Vlado in Esma, a se tako, kot si želim v življenju, vse srečno konča za Borisa in Nedo. Za življenjske modrosti so zadolženi Romi, za reševanje zapletenih kriminalističnih povezav pa Jonas z ekipo. Da je filozofija bistvo vsega in da je lahko smrtonosna, pa nam in Esadu razloži Miki," o filmu pravi Anžlovar. Ostarela glasbenika se v iskanju ljubezni iz preteklosti srečata z vzhajajočo mlado pevko, ki ju popelje na pustolovščino življenja.

V filmu igrajo še Zala Djuric, Goran Navojec, Senko Veselinov, Jasna Diklić, Maruša Majer, Nenad Tokalić, Jonas Žnidaršič, Dario Varga, Primož Pirnat, Ksenija Mišić, Timon Šturbej in drugi.

Foto: SFC
Foto: SFC

Pri filmu so sodelovali tudi direktor fotografije Miloš Srdić, scenografa Petra Kriletić in Ivan Bartling, kostumografinja Zarja Predin, oblikovalka maske Tina Lasič Andrejević, oblikovalec zvoka Julij Zornik, skladatelj glasbe Milko Lazar, za montažo filma je poskrbel režiser. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše A Atalanta, zanjo producent Branislav Srdić. Koproducenti filma so Sektor Film, RTV Slovenija in MP Produkcija v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Sofinanciral ga je Slovenski filmski center, finančno podporo je prejel tudi od Filmske agencije Severne Makedonije.

Dedek gre na jug se bo še oktobra predstavil na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, na reden spored kinematografov pa prihaja na začetku prihodnjega leta.

Tudi v Luksemburgu
Sicer pa se film predstavlja tudi na filmskem festivalu CinEast v Luksemburgu, kjer je uvrščen v program FunnyEast. Na festivalu bodo predvajali tudi slovensko-avstralski film Moja Vesna režiserke Sare Kern, v programu FunnyEast pa še Orkester Matevža Luzarja. V otroškem programu bo na ogled koprodukcija Kapa režiserja Slobodana Maksimovića.

Predpremiera filma Dedek gre na jug