Bil je angleški pacient, SS-ovec in psihopatski morilec. Ralpha Fiennesa zdaj mika predvsem režija, pri tem pa ga toliko bolj spodbujajo dobre kritike njegovega prvenca Coriolanus. Foto: EPA
Bil je angleški pacient, SS-ovec in psihopatski morilec. Ralpha Fiennesa zdaj mika predvsem režija, pri tem pa ga toliko bolj spodbujajo dobre kritike njegovega prvenca Coriolanus. Foto: EPA
Charles Dickens (1812 – 1870)
Začetnik socialnega romana Charles Dickens je v svojih knjigah v ozadju zabavnih prigod jasno orisoval kritiko socialnih razmer viktorijanske Velike Britanije. Med njegova najbolj znamenita dela sodijo Oliver Twist, David Copperfield, Velika pričakovanja in Nicholas Nickleby.
Oliver Twist
Dickensove zgodbe so doživele že komaj pregledno število filmskih priredb. Zgodbo Oliverja Twista je, na primer, pred šestimi leti posnel slavni režiser Roman Polanski.

Kot igralec se je že večkrat dokazal, letos pa prestal še režijski krst s filmom Coriolanus (Koriolan), kjer se je naslonil na delo še enega britanskega literarnega ponosa, Shakespeara. Tokrat se vrača v 19. stoletje, čas Dickensa in predvsem tistega dela njegovega življenja, ki ga je vse življenje uspešno skrival, oziroma 'nevidne ženske', s katero se je leta videval.
'Kaj takega že ne, Katey Dickens je gotovo nora'
Fiennes bo zgodbo svojega filma zasnoval na biografiji The Invisible Woman (Nevidna ženska), v kateri Claire Tomalin opisuje dolgo časa skrivno razmerje med pisateljem zgodb o Oliverju Twistu in Davidu Copperfieldu ter igralko Ellen Ternan. Imela je komaj 18 let, ko je leta 1857 očarala 45-letnega pisatelja. Ta jo je skrivoma obiskoval, ko se je z vlakom podajal na branja svojih del, od svoje žene pa se kasneje tudi ločil. Igralka ga je spremljala na potovanjih vse do pisateljeve smrti leta 1870 in se kasneje poročila z 12 let mlajšim moškim, pri tem pa svojo starost spretno prikrivala.
Skrivno razmerje je prišlo v javnost skoraj sedemdeset let po pisateljevi smrti, o njej pa naj bi prvič spregovorila Dickensova hčerka Katey Dickens. Britanska javnost je bila ogorčena, edina smiselna razlaga je bila, da je hči 'narodnega ponosa' preprosto nora.

Ob 200-letnici Dickensovega rojstva
Zgodba je pravzaprav doživela že dve televizijski ekranizaciji, premiera Fiennesove filmske priredbe pa naj bi sovpadala z 200-letnico Dickensovega rojstva, torej je napovedana za konec leta 2012. Knjiga Tomalinove je prvič izšla leta 1990, zgodba pa je leta 2007 zaživela tudi na gledališkem odru pod naslovom Little Nell.
Roman je v scenarij priredila Abi Morgan, prav tista, ki je 'zakrivila' tudi scenarij za prihajajoči film o nekdanji britanski premierki Margaret Thatcher The Iron Lady (Železna Lady) in prav tako novi film britanskega filmskega ustvarjalca Steva Rodneyja McQueena z naslovom Shame (Sramota).
Film, katerega proračun znaša 12 milijonov funtov (13,74 milijona evrov), naj bi začeli snemati prihodnjo pomlad. V svojem režijskem prvencu je Fiennes tudi zaigral, za Nevidno žensko pa to še ni znano.