Donald Sutherland na Hollywood meče dolgo senco: tudi zato, ker je visok 1,93 metra. Foto: AP
Donald Sutherland na Hollywood meče dolgo senco: tudi zato, ker je visok 1,93 metra. Foto: AP
Opus Donalda Sutherlanda dokazuje, da se pri svojem delu nikoli ni bal eksperimentiranja in raziskovanja onkraj lastne cone udobja. V filmih, kjer se pojavi, je pogosto njihov najboljši del. Foto: AP
Opus Donalda Sutherlanda dokazuje, da se pri svojem delu nikoli ni bal eksperimentiranja in raziskovanja onkraj lastne cone udobja. V filmih, kjer se pojavi, je pogosto njihov najboljši del. Foto: AP

Založba Crown je izid avtobiografije Made Up, But Still True (Izmišljeno, a vseeno resnično) napovedala za 12. november – takrat bo igralec, ki rojstni dan praznuje v juliju, star že 89 let. To bo njegov prvi izlet v svet literature.

"Donald Sutherland je pustil neizbrisen pečat na industriji, in to od trenutka, ko ga je vloga v filmu MASH pred skoraj 60 leti katapultirala v javno sfero," so zapisali v izjavi za javnost. "S svojo nenarejeno iskrenostjo in navihanim smislom za humor častitljivi igralec popisuje svoje življenje v knjigi, ki bo opredelila celotno generacijo. Podrobno popiše svoja številna bližnja srečanja s smrtjo, ljubeč odnos s starši in zakulisne situacije s snemanj filmov, v katerih je nastopil."

Akademija se mu je odkupila s častnim oskarjem
Donald Sutherland se je v zgodovino filma vpisal kot markanten obraz t. i. "novega Hollywooda" v sedemdesetih, a že od takrat naprej brez daljših prekinitev ostaja pred kamerami. V resnici velja za enega največjih živečih igralcev, ki nikoli ni bil nominiran za oskarja – pa čeprav je nastopil v več filmih, ki so oskarje dobili. Leta 2017 je za karierne dosežke dobil častnega oskarja za življenjsko delo. Doma ima tudi dva zlata globusa in nagrado emmy.

"Bližnja srečanja s smrtjo" so se zgodila že v rosnih letih
V Saint Johnu v Kanadi rojeni Sutherland skoraj ni dočakal odraslosti, kaj šele kariere: v otroštvu je preživel vrsto potencialno smrtonosnih bolezni, tudi otroško paralizo, revmatoidno vročino in spinalni meningitis. (Ta ga je pravzaprav dejansko ubil – a le za nekaj sekund; potem je bil sicer še dalj časa v komi.) Svoje bolehno otroštvo popiše v knjigi, prav tako kot prva najstniška srečanja s spolnostjo in prve zametke ljubezni do igralskega poklica. Pred kamero se je prvič pojavil v zgodnjih šestdesetih letih.

Za njegov prvi preboj velja manjša vloga v vojni klasiki Ducat umazancev (The Dirty Dozen) iz leta 1967. Tri leta pozneje je bil markanten kot zafrkantski kirurg Hawkeye Pierce v filmski adaptaciji kultne serije MASH, nato pa med drugim v naslovni vlogi srhljivke Klute (1971) ter v kriminalki Don't Look Now (1973) Nicolasa Roega; V Casanovi je sodeloval celo z velikim Federicom Fellinijem.

Enako iskan kot v umetniških filmih je bil tudi v mainstreamovski produkciji: v vojni komediji Kellyjevi junaki (1970) je bil odbit tankist, v akcijskem filmu Povratni ogenj (1991) je bil požigalec, v tetralogiji Igre lakote pa srhljivo avtoritaren predsednik v distopični prihodnosti.

Donald Sutherland ima pet otrok. Trije od njegovih sinov so šli po igralski poti; od njih je zares znan le Kiefer Sutherland, ki je že v osemdesetih zaslovel z mladinskima klasikama Ostani z menoj ter Izgubljeni fantje, v zadnjem času pa ga poznamo predvsem po seriji 24.