Fern (Frances McDormand) je vse svoje premoženje izgubila v recesiji leta 2008. Prisiljena se je preživljati s priložnostnimi deli in živeti kot nomadka. Foto: IMDb
Fern (Frances McDormand) je vse svoje premoženje izgubila v recesiji leta 2008. Prisiljena se je preživljati s priložnostnimi deli in živeti kot nomadka. Foto: IMDb
Sorodna novica Ameriški film Dežela nomadov v režiji Chloe Zhao prejel beneškega zlatega leva

Chloe Zhao je režirala zgodbo o novodobni nomadki Fern (igra jo Frances McDormand), ženski v zrelih letih, ki se iz obubožanega mesta v Nevadi s kombijem poda po ZDA. Film je "oda ameriški potovalni mrzlici", ki dokumentira tako vrhunce kot slabe trenutke življenja na poti.

Na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je celovečerec postal dobitnik zlatega leva. Recenzent revije The Hollywood Reporter je o njem zapisal, da je to edinstven portret življenja outsiderke, Variety pa ga je oklical za "nežno odo ameriški neodvisnosti".

Režiserke končno v ospredju
Med ljubljenci občinstva je bil v Torontu tudi drugouvrščeni film One Night in Miami v režiji Regine King. Vrnila se je v leto 1964, ko so se v razgreti motelski sobi srečali ikona boja za državljanske pravice Malcolm X, boksar Mohamed Ali, pevec in aktivist Sam Cooke ter zvezdnik lige NFL Jim Brown.

Na tretje mesto se je uvrstila drama Beans v režiji Tracey Deer – to pomeni, da so vse tri najvišje uvrščene filme režirale ženske. V dokumentarni sekciji je občinstvo izbralo film Inconvenient Indian (r. Michelle Latimer), nagrado midnight madness pa je dobila Roseanne Liang za film Shadow in the Cloud.

"Zadnjih deset dni smo izkusili skupnost v pravem pomenu besede," je letošnji festival komentiral sodirektor Cameron Bailey. "Pandemija nas je močno prizadela in odzvali smo se tako, da smo se vrnili h koreninam: kako prinesti najboljše dosežke v filmu kar najširšemu občinstvu. Odzvali smo se na klic po boljši zastopanosti marginaliziranih glasov. Izpolnili smo obljubo močnega programa za obiskovalce in filmsko industrijo. Ponosni smo na vse, kar smo dosegli." Foto: AP

Smo dobili prvega resnega favorita za oskarja?
Glavno nagrado filmskega festivala v Torontu podeljuje občinstvo, mnogi pa v nagrajeni film tega največjega festivala v Severni Ameriki polagajo velike upe za zmago na oskarjih. Zadnjih osem nagrajencev tega festivala si je namreč prislužilo nominacijo za oskarja za najboljši film, dva pa sta ga tudi prejela: predlani je bila to Zelena knjiga v režiji Petra Farrellyja. Lani je publika v Torontu nagradila grenko-sladko satiro Zajec Jojo, ki je nato letos Taiki Waititiju prinesla oskarja za najboljši scenarij.

Festival letos (pretežno) na spletu
Covid-19 je v preteklem letu zelo zaznamoval filmsko produkcijo – o tem priča manjše število filmov, ki jih prikazujejo na večinoma virtualnih različicah festivalov. Tudi v Torontu so se odločili za pretežno spletno izdajo, ob kateri so priredili tudi drive-in projekcije in nekaj predvajan v dvoranah z zmanjšanim številom gledalcev. (Na sporedu so imeli približno eno šestino svojega povprečnega števila filmov.) Virtualno so podelili častni nagradi, ki sta ju prejela Anthony Hopkins in Kate Winslet.

Za dva meseca bo zamaknjena tudi prihodnja podelitev oskarjev, in sicer na 25. april, s čimer bodo omogočili, da bi se za prestižne nagrade potegovalo čim več filmov.