Noomi Rapace se je rodila leta 1979. Proslavila se je z vlogo hekerke Lisbeth Salander (na fotografiji) v filmih po uspešni knjižni trilogiji zdaj že pokojnega Stiega Larssona, Milenium. Foto: Kolosej
Noomi Rapace se je rodila leta 1979. Proslavila se je z vlogo hekerke Lisbeth Salander (na fotografiji) v filmih po uspešni knjižni trilogiji zdaj že pokojnega Stiega Larssona, Milenium. Foto: Kolosej
Po očetu Stellani in bratu Alexandru je vse bolj prepoznaven tudi 20-letni Bill Skarsgard. Foto: EPA
Noomi Rapace je nominirana za drugega zlatega hrošča za vlogo v režijskem prvencu uveljavljene švedske igralke Pernille August. Foto: EPA

Nominacijo je dobila za vlogo v filmu Svinalängorna (Onkraj), ki ima še sedem nominacij za zlate hrošče, med njimi za najboljši film, režijo in scenarij. V omenjeni drami igralke in režiserke Pernille August igra Noomi Rapace žensko, katere življenje je zaznamoval oče alkoholik. Zanimivo je, da je tekmica Rapaceove v kategoriji za najboljšo igralko tudi sama Pernilla August, in sicer za vlogo v filmu Miss Kicki režiserja Hakona Liuja.

Rapaceova, ki bo igrala ciganko v nadaljevanju Sherlocka Holmesa režiserja Guya Ritchieja, je omenjeno nagrado (v prevodu zlati hrošč) dobila že leta 2009 za vlogo v filmu Dekle z zmajskim tatujem o hekerki Lisbeth Salander, s katero se je proslavila. Gre za prvi film, posnet po trilogiji romanov Stiega Larssona Milenium: Dekle z zmajskim tatujem, Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v sršenje gnezdo. Od izida prve knjige na Švedskem leta 2005 je trilogija postala velika mednarodna uspešnica, izjemno priljubljena je tudi v Sloveniji. Po vsem svetu so prodali več kot 45 milijonov izvodov knjig. Prvi film je pred kratkim prišel na sporede slovenskih kinematografov, druga dva še sledita.

Fincher snema ameriško različico "Dekleta"
Zgodba filma Dekle z zmajskim tatujem sledi novinarju Mikaelu (Michael Nyqvist), ki skuša raziskati skrivnostno izginotje izpred štirih desetletij. Na pomoč mu priskoči mlada računalniška poznavalka Lisbeth in skupaj odkrijeta srhljivo družinsko skrivnost, povezano s številnimi grozljivimi umori. Ko se bližata resnici, se nevede znajdeta v smrtno nevarni spletki, polni zapletov in nepričakovanih preobratov. Ameriško različico filma že snema David Fincher. V njegovem Dekletu z zmajskim tatujem bo Lisbeth igrala Rooney Mara, Mikaela Blomkvista pa Daniel Craig.

Za letošnjega zlatega hrošča za najboljši film se poteguje tudi komedija I rymden finns inga känslor (Preprosti Simon), v kateri igra Bill Skarsgard - sin Stellana Skarsgarda in mlajši brat Alexandra Skarsgarda, zvezdnika vampirske serije Prava kri. Gre za film o moškem z aspergerjevim sindromom, ki se trudi najti svojega starejšega brata in dekle. Med štirimi nominacijami za film je tudi Skarsgardova za najboljšo moško vlogo. Tretji tekmec za najboljši švedski film leta je Sebbe debitanta Babaka Najafija, ki je lani dobil nagrado za najboljši prvenec na Berlinalu.

V kategoriji tujejezičnih filmov se Fincherjev oskarjevski favorit Družabno omrežje za nagrado bojuje z Akvarijem Andree Arnold in Lurdom Jessice Hausner. Oba filma smo videli tudi na letošnjem festivalu Liffe.

Dobitnike zlatih hroščev bo Švedski filmski inštitut razglasil 24. januarja v Stockholmu.