Prizor iz filma Tovarne delavcem hrvaškega režiserja Srđana Kovačevića. Foto: Kamerat
Prizor iz filma Tovarne delavcem hrvaškega režiserja Srđana Kovačevića. Foto: Kamerat

Projekcije festivala, ki traja med 30. junijem in 2. julijem, bodo v nekdanjem rudniškem rovu in kompresorski postaji ter letos prvič tudi v nekdanji rudniški delavnici. Festival so odprli z dopoldansko delavnico o pasteh prekarnega dela v organizaciji Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Poleg čeških filmov Skrivanci na niti (1969, Jiri Menzel), Dukla 61 (2018, Jakub Režny) in Nova Šichta (2020, Jindich Andrš) bodo na ogled še Po isti poti se ne vračaj (1965, Jože Babič), Dober dan za delo (2018, Martin Turk), Junaki delavskega razreda (2022, Miloš Pusić), Izgnanstvo (2020, Visar Morina), Mleko (2019, Grimur Hakon), Stavka (2019, Stephane Brize), Tovarne delavcem (2021, Srđan Kovačević), Metka, Meki (2021, Nika Autor) in Heat Singers (2019, Nadia Parfan). Programski vodja festivala je Simon Tanšek.

Natančen razpored filmskih projekcij
si lahko pogledate na tej povezavi.

Nov festivalski sklop posvečen študentskim filmom
Na prvi dan dogajanja bo v okviru novega festivalskega sklopa, namenjenega filmom študentov ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), na ogled četverica kratkih igranih slovenskih filmov: Čevljarna Antona Emeršiča, 18,75 Aleksandra Kogoja, Uvajanje Anžeta Sobočana in Pepelni drobci Aljoše Nikoliča.

Foto: Jernej Peklar
Foto: Jernej Peklar

Sploh prvi delavski festival v Sloveniji
Filme na Kameratu, ki je prvi delavski festival v Sloveniji, spremlja tudi bogat spremljevalni program s tremi okroglimi mizami in vrsto razstav. Kot je še povedala koordinatorka festivala Kamerat Nina Kavzar, je bil festival, kjer si "delavstvo in kultura podajata roke" lani, ko so ga pripravili prvikrat, dobro obiskan, podobno pričakujejo tudi za letošnjo izvedbo.

Med letošnjimi gosti poudarjajo hrvaškega režiserja Srđana Kovačevića, čigar večkrat nagrajeni film Tovarne delavcem si bo mogoče ogledati brezplačno, slovenskega režiserja Martina Turka in predavateljico filmske teorije in dekanjo črnogorske Fakultete za umetnost Univerze v Donji Gorici Majo Bogojević, ki je pripomogla k izvedbi prve izvedbe Kamerata.