Po futuristični vesoljski opereti Medzvezdje se Christopher Nolan ozira v preteklost - natančneje, v leto 1940. Foto: IMDb
Po futuristični vesoljski opereti Medzvezdje se Christopher Nolan ozira v preteklost - natančneje, v leto 1940. Foto: IMDb
Dunkirk
Film bo igralski ognjeni krst za Harryja Stylesa, popikono in pevca zdaj že razpadle skupine One Direction. Foto: IMDb
Številne oboževalke Harryja Stylesa julija čaka lekcija iz zgodovine. Foto: Twitter

Po krajšem odlomku v avgustu se je zdaj pojavil tudi prvi uradni napovednik za celovečerec Dunkirk, ki razkrije, kako zelo realistično bo skušal Nolan poustvariti krvavo bitko, v kateri se je 400 tisoč zavezniških vojakov soočilo s še enkrat več nacističnih sil. Že v prvem kadru so na primer vidni propagandni letaki, s katerimi so Nemci iz zraka obmetavali nasprotnike in se jim tako rogali.

Čudež v Dunkerquu
Osrednja tema Nolanovega filma je torej "operacija Dinamo" - to je kodno ime za pomorsko evakuacijo britanskih in francoskih enot, ki so se na obali Dunkerqua znašle v nemškem obroču, iz katerega ni bilo izhoda.

Operacija se je začela v zgodnjih jutranjih urah 26. maja in je trajala do 4. junija 1940, ko je bilo z obal Dunkerqua evakuiranih več kot 330 tisoč zavezniških vojakov. Pri reševanju je sodelovalo več tisoč plovil, od velikih čezoceank pa vse do majhnih ribiških čolnov. V svojem slavnem govoru "We shall fight on the beaches" ("Borili se bomo na plažah, borili se bomo na območjih za izkrcanje, borili se bomo na poljih in ulicah, borili se bomo na hribih ...") je Winston Churchill operacijo opeval kot "čudežno rešitev".

Mimogrede, v kontekst "operacije Dinamo" je režiser Joe Wright postavil tudi Jamesa McAvoya v prizoru svojega filma Pokora (2007).

Zmedene oboževalke
V Dunkirku, ki v kinematografe prihaja julija 2017, nastopajo Kenneth Branagh, novinec Fionn Whitehead, Mark Rylance ter Nolanova stalna sodelavca Tom Hardy in Cillian Murphy. Murphy igra mornarja, ki je preživel napad podmornice samo zato, da ga potem nemudoma pošljejo nazaj na fronto v Dunkerque. Film bo tudi igralski ognjeni krst za Harryja Stylesa, popikono in pevca zdaj že razpadle skupine One Direction. (Mimogrede, po objavi napovednika so se na Twitter zgrnili oboževalci 22-letnega zvezdnika, ki si poskušajo odgovoriti na vprašanje "kaj je dunkirk".)

Čeprav je Nolan z novim projektom ubral diametralno nasprotno smer od futuristične epopeje Medzvezdje, pa je obdržal nekaj sodelavcev od prejšnjega filma - direktor fotografije ostaja Hoyte van Hoytema, skladatelj pa Hans Zimmer.