V glavnih vlogah nastopajo Brane Šturbej, Jure Drevenšek in Peter Ternovšek. Foto: MMC RTV SLO
V glavnih vlogah nastopajo Brane Šturbej, Jure Drevenšek in Peter Ternovšek. Foto: MMC RTV SLO
Snemanje je potekalo na številnih lokacijah, ne le v studiu, zato bo šlo za zahtevnejšo produkcijo, kot smo je bili vajeni pri Djurovih zadnjih izdelkih. Foto: MMC RTV SLO
Idejo za novo slovensko humoristično nanizanko Brat bratu je Branko Đurić - Đuro dobil ob gledanju legendarne angleške humoristične serije Samo bedaki in konji. Foto: RTV Slo

Nova humoristična nanizanka Branka Đurića - Đura Brat bratu, ki trenutno nastaja v okviru Razvedrilnega programa Televizije Slovenija, je zasnovana na ideji, ki jo je režiser dobil iz legendarne britanske humoristične serije Samo bedaki in konji. Seveda so odkupljeni scenariji Johna Sullivana, avtorja serije, prirejeni slovenskemu prostoru, pri čemer je pri nastajanju slovenskega scenarija sodeloval tudi sam Sullivan.

Branko Đurić in ekipa, ki jo sestavljalo Brane Šturbej (Bine), Jure Drevenšek (Brane), Peter Ternovšek (dedek), Jernej Kuntner (Blisk), Jaka Fon (Medo) in Tadej Toš (Mirko Fajdiga), se je na delo podala v začetku poletja, končni izdelek pa bo na male ekrane prišel 20. septembra.

"Ni problema, prjatu"


Gre za zgodbo o dveh bratih Binetu in Branetu, ki sta prišla s Štajerske v Ljubljano, in njunem senilnem dedku. Bine je poslovnež srednjih let, Brane pa naiven in hitro zaljubljivi mladenič, njun odnos do sveta, življenja, dela, zabave pa je malce poseben, lahko bi se tudi reklo, da ga svet ne razume najbolje. Ker ima Bine več življenjskih izkušenj, skuša malega brata vpeljati v njegov avanturistični poslovni svet, ki je vedno na robu legalnosti, poštenja, varnosti pri delu, morale, skratka, na robu vsega. Ta svet pa se seveda prepleta tudi z ljubezenskimi, socialnimi, eksistencialnimi, svetovnimi, skratka, vsemi mogočimi težavami.

Ob strani jima stoji tudi dedek, pomaga jima s svojstvenimi, bolj neuporabnimi nasveti, in vedno dobrodošlimi kuhanjem, pospravljanjem, pranjem. Vsakodnevno se na njihovem meniju znajdejo njim najljubše jedi; sveža pica, krompirček, burek, čevapčiči, hot dog in kar je še hitre hrane. Skupaj s tem pa gre tudi pijača. Svojo žejo Bine, Brane in dedek gasijo v Medo baru, kjer so tudi prijatelji podobnih nazorov, s katerimi med drugim kujejo poslovne in druge načrte. Sicer v svoji želji po uspehu malo nerodni, a ravno to je del njihove simpatičnosti.

Uspeh bo odločil o nadaljevanjih
Morda se bo projekt podaljšal v drugo in tretjo sezono, kar pa je odvisno le od uspeha prve sezone in tega kako bodo nadaljevanko sprejeli gledalci. Vendar pa so ustvarjalci nadaljevanke na primer podaljšanja dobro pripravljeni, saj so odkupili pravice za vseh 64 epizod serije Samo bedaki in konji, v katerih sta gledalce vedno znova nasmejala David Jason in Nicholas Lyndhurst oziroma Del Boy in Rodney.