Že  pred svetovno premiero je film odkupil priznani francoski prodajni agent Pyramide International. Foto: Produkcijska hiša Vertigo
Že pred svetovno premiero je film odkupil priznani francoski prodajni agent Pyramide International. Foto: Produkcijska hiša Vertigo

69. filmski festival v Berlinu bo potekal med 7. in 17. februarjem.

Bog obstaja, ime ji je Petrunija je makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija. Slovenski koproducent projekta je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, za kostumografijo pa je skrbela Monika Lorber, za masko Mojca Gorogranc Petrushevska, tajnica režije je bila Petra Trampuž.

Vsakega januarja v makedonskem mestu Štip krajevni duhovnik v reko vrže leseni križ, za katerim skače na stotine moških. Tistega, ki ga bo potegnil iz vode, bosta spremljala sreča in uspeh. Tokrat za križem spontano skoči tudi Petrunija in uspe ji križ zgrabiti pred drugimi. Moški so jezni, ker si je ženska drznila sodelovati v njihovem ritualu. Nastane popoln kaos, a Petrunija ne odneha, so vsebino filma povzeli v Slovenskem filmskem centru (SFC). Svetovna premiera filma bo 10. februarja, torej na Berlinalu.

O ukradenih srbskih dojenčkih
Film Šivi je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter BiH-a. Slovenska koproducenta sta Alan Vitezič in Darko Vinkl iz produkcijske hiše Nora, pri filmu sta sodelovala tudi oblikovalec zvoka Julij Zornik in kolorist Emil Svetlik. Film obravnava temo izginulih novorojenčkov iz beograjskih bolnišnic, ki so jih po pričevanju stotine staršev proglasili za mrtve, dejansko pa so bili prodani v posvojitev. Scenarij je navdihnilo pričevanje ene od mater, ki verjame, da je bil njen otrok ugrabljen. Svetovna premiera filma bo dan pozneje kot za zgoraj omenjeni film, 11. februarja.

Film je zgodba mame, ki verjame, da je po dveh desetletjih iskanja in boja končno našla svojega izginulega sina, 20-letnega fanta, ki živi z novo družino v bližini Beograda. Foto: Produkcijska hiša Nora
Film je zgodba mame, ki verjame, da je po dveh desetletjih iskanja in boja končno našla svojega izginulega sina, 20-letnega fanta, ki živi z novo družino v bližini Beograda. Foto: Produkcijska hiša Nora

Domača lanska produkcija potuje na sejem
Kot so še sporočili iz SFC-ja, pa bo na Berlinalu sejemske projekcije dočakalo šest slovenskih filmov, med njimi dve manjšinski koprodukciji. Prikazali bodo prvenec režiserke Urše Menart Ne bom več luzerka, prvenec Darka Štanteta Posledice, dokumentarni film režiserja Mirana Zupaniča Poj mi pesem in prvenec režiserja Mihe Mazzinija Izbrisana.

Manjšinski koprodukciji pa sta hrvaški mladinski film Moj dedek je padel z Marsa režiserjev Dražena Žarkovića in Marine Andree Škop ter hrvaški igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević režiserke Diane Budisavljević, v katerem igra tudi Igor Samobor.
V sklopu Berlinale Meeting Point: KIDS Regio se bo 9. februarja s serijo Zvite pravljice predstavila režiserka Sara Božanić, na Talent Campusu, ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta, pa sta se letos uvrstila slovenski producent iz Produkcijske hiše Temporama Andraž Jerič in režiser Simon Intihar.

Pomembno je najti "znamko"
SFC bo že štirinajstič predstavljal slovenski film na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC (Central European Cinema). V stavbi Gropius Bau bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu.