Na sporedu bodo tri dela Mihe Vipotnika, slikarja in režiserja, pionirja eksperimentalne videoumetnosti: Krst pod Triglavom, Čas alikvotnih delcev in Človek poslušanja.

Iz dela Krst pod Triglavom. Foto: Slovenska kinoteka
Iz dela Krst pod Triglavom. Foto: Slovenska kinoteka

Ob filmu bosta potekala tudi pogovor z Miho Vipotnikom in predstavitev projekta skupnega arhiviranja video in filmskih del SCCA-Ljubljane in Slovenske kinoteke. Pogovarjali se bodo Barbara Borčić, Peter Cerovšek in Igor Prassel.

V prostor mednapisov in podnapisov
Septembrski program z deli iz let od 1987 do 2013 prikazuje, kako se lahko eksperimentalna praksa pojavi tudi tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Kot dokument, arhivska zbirka ali portret, ki to niso, so zapisali v zavodu za sodobno umetnost SCCA. Dokumentarni in arhivski posnetki, predmeti in podobe so na novo urejeni in tvorijo vizualno-zvočno kompozicijo. Vipotnik po njihovih besedah z inovativnimi prijemi, z besedo in jezikom posega v prostor mednapisov in podnapisov in preči tradicionalno polje podobe in zvoka v mediju filma in videa. Besedilo nastopa v funkciji simbola, podobe in nosilca sporočila in soustvarja avtorjevo osebno mitologijo.

"Vipotnikovo zanimanje sega onkraj tehnologij posameznih medijev. Ob nekaterih delih se zdi, da raziskuje prav osnovno vlogo tehnologij v razvoju človeka, to je, da so podaljški človekovih organov, da torej z njimi vidimo in slišimo bolje – oziroma stvari vidimo drugače," je zapisala Melita Zajc v tematskem bloku revije KINO! 40/41.

Iz dela Krst pod Triglavom. Foto: Slovenska kinoteka
Iz dela Krst pod Triglavom. Foto: Slovenska kinoteka

Barbara Borčič, sodelavka Zavoda SCCA, opisuje Vipotnika kot avtorja, ki praviloma naredi vse sam: zasnuje, snema, režira, montira in pogosto tudi producira svoja dela. Pri tem pogosto sodeluje s številno televizijsko tehnično ekipo in raznovrstnimi strokovnjaki. Njegov opus, ki se razteza skozi več kot štirideset let, obsega avtorske in dokumentarne filme in videodela, televizijske oddaje, instalacije ter ambiente.

V kinotečni dvorani je do srede septembra obenem vnovič na ogled razstava Mihe Vipotnika Screen Memory.