Claire Danes in Damian Lewis, zvezdnika Domovine. Foto: EPA
Claire Danes in Damian Lewis, zvezdnika Domovine. Foto: EPA
Ob prejetju svojega prvega emmyja je Julianne Moore povedala: 'Končno sem dobila potrditev, saj me je Sarah Palin zelo skritizirala!' Foto: EPA
Kevin Costner je že s svojo prvo televizijsko vlogo zadel v polno. Foto: EPA
Zasedba humoristične serije Sodobna družina, ki je bila že tretjič okronana za najboljšo v svoji kategoriji. Foto: EPA
V Los Angelesu podelili emmyje

V kategoriji najboljše komične serije je že tretje leto zapored slavila Sodobna družina (Modern Family), ki jo lahko gledamo tudi na programu TV Slovenija, pripadli sta ji še nagradi za stranski vlogi Erica Stonestreeta in Julie Bowen, pa še priznanje za režijo.

Domovina, psihološki triler o iraškem vojnem junaku, ki ga je na svojo stran pridobila Al Kaida, je po eni sezoni predvajanja na kanalu Showtime poleg emmyja za najboljšo dramsko serijo slavil tudi v scenaristični kategoriji, nagrajena sta bila še glavna igralca Claire Danes in Damian Lewis. Skupaj s tehničnimi nagradami je serija odnesla šest kipcev.

Med Domovino pred zaslon prikovan tudi Obama
Ena najljubših nadaljevank predsednika Baracka Obame je tako končala večletno vladavino Oglaševalcev, serijo o dogajanju na Aveniji Madison v 60. letih, ki je tokrat ostala brez nagrad. Pa čeprav so imeli kar 17 nominacij, največ med vsemi. Domovina je zasenčila tudi izjemno priljubljeno kostumsko dramo Downton Abbey o aristokratih in njihovih služabnikih na angleškem podeželju ter HBO-jevo srednjeveško fantazijo Igro prestolov (Game of Thrones).

Claire Danes, ki v Domovini igra agentko Cie z bipolarno motnjo, ki je na lovu za Lewisovim spečim agentom Al Kaide, je povedala, da po njenem uspeh serije temelji na tem, da ni preveč pridigarska ali očitno politično pristranska. Naslavlja pa čustva Američanov, ki so se v dobi po 11. septembru, dobi "vojne proti terorju", znašli pod grožnjo nevidnega sovražnika, ki lahko udari kadar koli in kjer koli.

To, da je oboževalec serije tudi predsednik in predsedniški kandidat Obama, se Danesovi, ki trenutno pričakuje prvega otroka, zdi "blazno kul", po njenem to priča o aktualnosti nadaljevanke in je hkrati velika potrditev za ekipo. Domovina se na ameriške tv-zaslone z drugo sezono vrača 30. septembra.

Brez politike ni šlo
Ameriška politika je bila tudi sicer nekakšna rdeča nit večera: emmyja za najboljšo miniserijo je dobila HBO-jeva zgodba o vstopu Sarah Palin v predsedniško bitko Game Change, ki so ji namenili še kipce za scenarij, režijo in igro Julianne Moore.

V hudi konkurenci za najboljšo igralko v komični seriji je slavila Julia Louis-Dreyfus (Veep), ki je premagala Leno Dunham, Amy Poehler, Zooey Deschanel in Tino Fey. Med moškimi igralci je v komični kategoriji slavil Jon Cryer (Dva moža in pol). Stand-up komik Louis C. K. je dobil svoja prva dva emmyja: enega za scenarij serije Louie, v kateri tudi igra ločenega očeta, in enega za režijo posebne stand-up oddaje.

Glede na to, da se nezadržno bližajo ameriške predsedniške volitve, se tudi voditelj večera Jimmy Kimmel ni mogel izogniti politični satiri. Med drugim se je obregnil ob bogastvo republikanskega kandidata Mitta Romneya, razkošno življenje likov iz serije Downton Abbey je primerjal z odraščanjem v Romneyjevi hiši. Pošalil pa se je še, da je ameriška televizijska produkcija "edini ameriški produkt, za katerega Kitajci še niso 'pogruntali', kako se izdeluje".

Oskarjevec Kevin Costner je dobil emmyja za svojo prvo televizijsko vlogo: igral je v miniseriji Hatfields & McCoys kanala History o legendarnem sporu med dvema družinama v 19. stoletju. Tom Berenger je dobil emmyja za stransko vlogo v tem projektu.

Najboljša resničnostna serija je The Amazing Race, najboljši voditelj resničnostne televizije pa Tom Bergeron (Dancing with the Stars).

V Los Angelesu podelili emmyje