Nova sezona American Horror Story: Asylum (Ameriška grozljivka: Psihiatrična bolnišnica) prinaša novo prizorišče, nove like in 17 nominacij. Izhodiščno leto dogajanja je 1964, sledi pa zgodbam pacientov, zdravnikov in redovnic v psihiatrični bolnišnici Briarcliff. Foto: FX
Nova sezona American Horror Story: Asylum (Ameriška grozljivka: Psihiatrična bolnišnica) prinaša novo prizorišče, nove like in 17 nominacij. Izhodiščno leto dogajanja je 1964, sledi pa zgodbam pacientov, zdravnikov in redovnic v psihiatrični bolnišnici Briarcliff. Foto: FX
Igra prestolov
Epska fantazijska serija Igra prestolov je nominirana v 16 kategorijah. Foto: Imdb
Girls
Lena Dunham, ki se ne boji postaviti na ogled vseh svojih pomanjkljivosti, je nominirana za najboljšo igralko v kategoriji komedija, njena serija Girls pa za najboljšo komedijo. Foto: Imdb
House of Cards
Kevin Spacey je za vlogo maščevalnega demokrata v House of Cards nominiran za najboljšo moško vlogo v drami. Foto: Imdb

Netflixu so nominacije prinesli politična drama House of Cards, komedija Odbita rodbina (Arrested Development) in triler Hemlock Grove. Prvič se je tako zgodilo, da so v glavnih kategorijah za emmyje nominirani programi, ki prvotno niso nastali za televizijsko predvajanje.
Televizijske mreže pred novimi izzivi
"Vsi so začeli ustvarjati v višji prestavi. Pred nami je priložnost pripovedovanja zgodb na različnih ravneh, kar je izvrstno izhodišče za našo industrijo," je dejal predsednik in izvršni direktor Akademije televizijske umetnostni in znanosti Bruce Rosenblum. Ob tem je spomnil na podoben trenutek, ko sta pred desetimi leti tudi HBO in Showtime začela produkcijo lastnih izvirnih vsebin.

Celoten seznam nominirancev najdete tukaj.

Serija House of Cards je med drugim nominirana za najboljšo dramo, glavni zvezdi Kevin Spacey in Robin Wright pa v glavnih igralskih kategorijah. Za najboljšo dramo se potegujejo še Domovina (Homeland), ki je sicer nominirana še v 11 kategorijah, prav tako HBO-jeva Igra prestolov, Kriva pota (Breaking Bad), Downton Abbey in Oglaševalci (Mad Men).
Z največ smisla za humor
V kategorijo komedije se je znova uvrstila stara znanka nagrad NBC-jeva 30 Rock, ki sicer lahko na nagrade upa v 13 kategorijah. Tu so še Veliki pokovci (The Big Bang Theory), HBO-jeva senzacija Girls (Dekleta), Louie, velika zmagovalka lanske podelitve Sodobna družina (Modern Family), ki ima 12 nominacij, in HBO-jeva serija Veep.
Nekaj ponavljajočih se imen najdemo tudi v kategorijah glavnih igralcev – tu sta ustvarjalka in zvezdnica serije 30 Rock Tina Fey, pa tudi njen soigralec Alec Baldwin.
Fayevi delajo družbo še Laura Dern (Enlightened), Lena Dunham (Girls), Edie Falco (Nurse Jackie), Amy Poehler v Parks And Recreation in Julia Louis-Dreyfus v Veepu. Baldwin pa bo v kategoriji najboljšega glavnega igralca v komedije moč meril z Jasonom Batemanom (Arrested Development), Jimom Parsonsom (Veliki pokovci), Mattom LeBlancaom, ki igra samega sebe v Episodes, Donom Cheadlom v (House Of Lies) in Louisom C.K. po njegovi seriji.
Igralke, ki so po mnenju akademije najbolj blestele v drami, so še Vera Farmiga (Bates Motel), Michelle Dockery v Downton Abbey, Claire Danes v Domovini, Elisabeth Moss v Oglaševalcih, Connie Britton (Nashville) in v ameriškega predsednika zaljubljena Kerry Washington v seriji Scandal.
V moški kategoriji lahko na nagrado poleg Spaceyja upajo še Bryan Cranston (Kriva pota), Hugh Bonneville (Downton Abbey), Damian Lewis (Domovina), še en ljubljenec nagrad Jon Hamm kot Don Draper v Oglaševalcih in Jeff Daniels za The Newsroom.
Med filmi je 15 nominacij deležna HBO-jeva pripoved o življenju pianista Liberaceja Behind the Candelabra. Za svojo vlogo sta nominirana Michael Douglas in Matt Damon, ki igra njegovega ljubimca. Za nastop v filmu oziroma miniseriji so med igralci nominirani še Al Pacino (Phil Spector), Toby Jones (The Girl) in Benedict Cumberbatch za Parade's End, med igralkami pa Jessica Lange (American Horror Story), Laura Linney (Veliki R), Helen Mirren (Phil Spector), Elisabeth Moss (Top of the Lake) in Sigourney Weaver (Political Animals).
HBO daleč pred tekmeci
Med televizijskimi mrežami ima največ železa v ognju HBO s 108 od skupno 537 nominacij, CBS in NBC jih imata 'komaj' 53, ABC 45, Fox pa caplja zadaj z 19 nominacijami. Glavne ameriške nagrade za televizijske izdelke bodo podelili 22. septembra na slovesnosti, ki jo bo prenašal CBS.