Islandska komedija Hrutar (Ovna) režiserja Grímurja Hákonarsona je že na letošnjem festivalu v Cannesu osvojila nagrado un certain regard. Foto: Liffe
Islandska komedija Hrutar (Ovna) režiserja Grímurja Hákonarsona je že na letošnjem festivalu v Cannesu osvojila nagrado un certain regard. Foto: Liffe
Mladost
Paolo Sorrentino po Neskončni lepoti s pomočjo izvrstne igralske zasedbe v Mladosti ponudi vizualno osupljivo refleksijo človekove sle po mladosti. Foto: Liffe
Charlotte Rampling
Charlotte Rampling, ki nas je ganila v drami 45 let, bo dobila tudi častno priznanje evropske Akademije. Foto: EPA

Za najboljši evropski film so nominirani Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju (r. Roy Andersson), Mustang (r. Deniz Gamze Ergueven), Ovna (r. Grimur Hakonarson), Jastog (r. Yorgos Lanthimos), Victoria (Sebastian Schipper) in Mladost (r. Paolo Sorrentino), je akademija danes razkrila v Sevilli. Vse naštete filme, razen Anderssonovega, ki je bil na sporedu lani, si bo mogoče ogledati na letošnjem festivalu Liffe, ki se začne 11. novembra.

V kategoriji najboljše komedije so v igri filmi Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju, Družina Belier (Eric Lartigau) in Čisto nova zaveza (Jaco Van Dormael).

Nova tekmovalna kategorija so dokumentarci. Za najboljši evropski dokumentarec se bodo potegovali Sirska ljubezenska zgodba (Sean McAllister), Amy (Asif Kapadia), Ples z Marijo (Ivan Gergolet), Pogled tišine (Joshua Oppenheimer) in Toto in njegove sestre (Alexander Nanau).

V igri za najboljšega evropskega režiserja so Roy Andersson (Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju), Yorgos Lanthimos (Jastog), Nanni Moretti (Moja mama), Sebastian Schipper (Victoria), Paolo Sorrentino (Mladost) in Malgorzata Szumowska (Telo).

Katere dame imajo možnost, da postanejo najboljša evropska igralka? Margherita Buy (Moja mama), Laia Costa (Victoria), Charlotte Rampling (45 let), Alicia Vikander (Ex machina) in Rachel Weisz (Mladost).

In kako kaže njihovim kolegom? Nominacijo so si prislužili Michael Caine (Mladost), Tom Courtenay (45 let), Colin Farrell (Jastog), Christian Friedel (13 minut) in Vincent Lindon (Zakon trga).

Za evropske nagrade se potegujejo tudi scenaristi Andersson (Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju), Alex Garland (Ex machina), Andrew Haigh (45 let), Radu Jude & Florin Lazarescu (Bravo!), Lanthimos in Efthimis Filippou (Jastog) in še Sorrentino (Mladost).

Akademija bo častni nagradi izročila igralcema Charlotte Rampling in Christophu Waltzu.

Lani je slavila črno-bela poljska drama Ida režiserja Pawla Pawlikowskega.