V dokumentarcu Ti lahko, s katerim se bo festival začel, kamera spremlja Petra Lovšina med nastopi v malih slovenskih mestih, s Pankrti na Dunaju in na velikem odru Cankarjevega doma ter med ustvarjanjem aktualne plošče. Foto: FSF
V dokumentarcu Ti lahko, s katerim se bo festival začel, kamera spremlja Petra Lovšina med nastopi v malih slovenskih mestih, s Pankrti na Dunaju in na velikem odru Cankarjevega doma ter med ustvarjanjem aktualne plošče. Foto: FSF
Se vsaka velika ljubezen na koncu zaostri v "hladno vojno"? Sta se Wiktor in Zula lahko ljubila le v represivnem jarmu komunističnega režima? So njuna glavna težava zunanje ali notranje prepreke? Ta vprašanja si s svojim kritiško hvaljenim novim filmom Hladna vojna zastavlja Pawel Pawlikowski. Foto: IMDb
Festival bo nagrado za prispevek k evropski kinematografiji podelil islandskemu režiserju in producentu Frideriku Thoru Fridrikssonu, čigar film Children of Nature (1991) je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film in je prejel evropsko filmsko nagrado. "Raje vidim, da ljudje začutijo moje filme, kot da bi jih skušali razumeti," o svojem ustvarjalnem pristopu pove Islandec. Foto: IMDb

Evropski film bodo Pirančani in gostje pod okriljem festivala spoznavali do sobote, 6. oktobra.

Glavni namen festivala je kakovosten evropski film približati slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorskega. Med festivalom si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali izbrano evropsko filmsko produkcijo preteklega leta, in sicer na treh festivalskih lokacijah: v Gledališču Tartini, Mediadomu Pyrhani in Avditoriju Portorož.

Na festivalu, katerega programski vodja je Samo Seničar, bodo prikazali 23 filmov ustvarjalcev iz 24 držav. Od tega jih bo deset uvrščenih v tekmovalni program, država v fokusu pa bo Francija.

V tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali dramo Hladna vojna poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega, kriminalno dramo Sledi poljske režiserke Agnieszke Holland, zgodovinsko dramo Zama argentinske režiserke Lucrecie Martel, črno komedijo V senci drevesa islandskega režiserja Hafsteinna Gunnarja Sigurdssona in dokumentarni film O ljudeh in vaseh francoske režiserke Agnes Varda.

Posebna pozornost bo namenjena programu filmov za otroke in mladino, ki bo na sporedu v dopoldanskih urah. Med kulturnovzgojnimi filmi sta družinski dokumentarni film Zemlja: Nepozaben dan, ki ga podpisujejo Peter Webber, Richard Dale in Lixin Fan, ter družinska komedija Moja žirafa nizozemske režiserke Barbare Bredero.

Ogledati si bo mogoče tudi glasbene dokumentarce, ki bodo spregovorili o življenju in karieri Micka Ronsona in Davida Bowieja, Marie Callas, Petra Lovšina in Sex Pistols, in filme iz programskega sklopa Mojstri. Med temi je triler Vsi vejo iranskega režiserja Asgharja Farhadija, ki bo v soboto sklenil festival.

Nagrada islandskemu režiserju
Žirija, ki jo sestavljajo Nina Ukmar, Gregor Janežič in Katja Stušek, bo podelila dve nagradi - za najboljši film festivala in nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije. Že danes pa bo festival nagrado za prispevek k evropski kinematografiji podelil islandskemu režiserju in producentu Frideriku Thoru Fridrikssonu, čigar film Children of Nature (1991) je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film in je prejel evropsko filmsko nagrado.

Festival bo obogatilo petkovo srečanje s predstavitvijo švedskega in slovenskega nacionalnega združenja kinematografov, ki se posvečajo umetniškemu in kakovostnemu filmu, filmski vzgoji in kulturi - Folkets bio iz Švedske in Art kino mreže Slovenije.