Igralski agenti in vodje kastinga na Krafftu. Foto: Samo Paušer
Igralski agenti in vodje kastinga na Krafftu. Foto: Samo Paušer

Med cilji programa je povečanje njihove navzočnosti v regionalni in evropski filmski industriji.

"Veseli me, da smo igralcem lahko ponudili poseben prostor za raziskovanje in mreženje. Slovenija največ koproducira prav z državami iz regije, zato se zdi spodbujanje mreženja in večanja prepoznavnosti regijskih igralcev še toliko pomembnejše. Zelo dragoceno je, da so pomen projekta prepoznali tudi moji kolegi iz drugih filmskih centrov, kar strokovnemu dogodku na festivalu v Kranju daje še posebej veliko težo in mu obeta dolgo in zanesljivo prihodnost," je ob koncu dejala Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra.

Strokovno platformo so vzpostavili za večjo vidnost slovenskih filmskih in avdiovizualnih igralcev in povečevanje možnosti njihovih sodelovanj v mednarodni filmski industriji. Pripravil jo je Slovenski filmski center (SFC) v sodelovanju s Sarajevskim filmskim festivalom, mednarodno mrežo direktorjev kastinga (ICDN) ter partnerskimi filmskimi centri iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore.

Saša Pavlin Stožić in Nebojša Jovanović. Foto: Samo Paušer
Saša Pavlin Stožić in Nebojša Jovanović. Foto: Samo Paušer

Na njej so sodelovali slovenski igralci Maruša Majer, Saša Pavlin Stošić in Jure Ivanušič, hrvaški igralci Judita Franković Brdar, Goran Marković in Josip Ledina, igralci Alban Ukaj, Alena Džebo in Kerim Čutuna iz Bosne in Hercegovine, makedonski igralci Zorica Nuševa, Xhevdet Jashari, Tamara Ristoska in Sabina Memishi, srbski igralci Katarina Marković, Petar Benčina in Milena Božić, ter črnogorski igralci Emir Čatović, Kristina Obradović in Milica Ščepanović.

Sorodna novica Edini igralski festival v regiji je doma v Kranju - že drugo leto

Maruša Majer je po zaključku dejala: "Predvsem Slovenci smo še posebej veseli vsakršnih povezovanj, ker se lahko zdi, kot da smo skoraj odrezani od sodelovanja z državami nekdanje skupne države. Upam, da se s takimi druženji tudi to spreminja in da bodo iz njih počasi zrasla tudi pogostejša profesionalna sodelovanja, v čemer vidim največji potencial programa Reacting as a Star."

Cilj programa ReActing as a Star je povezati filmske igralce, vodje kastinga in agente ter jih promovirati regionalno in mednarodno. Program je bil zasnovan kot dogodek za mreženje, kjer so igralci lahko povečali svoje kompetence in razširili svoje znanje ter hkrati ustvarili nove poslovne priložnosti. Na tridnevnem dogodku so svoje bogate izkušnje kot strokovnjaki in vodje tematskih delavnic z udeleženci delili priznani igralci, režiserji, vodje kastinga in agenti, so zapisali v SFC-ju.

Dalibor Matanić. Foto: Samo Paušer
Dalibor Matanić. Foto: Samo Paušer

V okviru mednarodnega programa sta tematsko delavnico vodila hrvaška igralca Leon Lučev in Jelena Graovac Lučev, direktorica kastinga francoskega režiserja Luca Bessona, Nathalie Chéron in Teona Strugar Mitevska, režiserka iz Severne Makedonije. Mojstrske delavnice, ki so bile odprte tudi za javnost, pa so imeli priznani in večkrat nagrajeni hrvaški režiser Dalibor Matanić, direktorica kastinga norveškega filma Najbolj grozen človek na svetu (2021) Yngville Kolset Haga ter koordinatorka intimnih prizorov in direktorica gibanja za film, televizijo in gledališče Ita O'Brien.

Geslo prve edicije mednarodnega programa ReActing as a Star se je glasilo "Igrajo lokalno, delujejo globalno!"