Utrinek s tiskovne konference pred začetkom 2. Kraffta v Kranju. Foto: Krafft
Utrinek s tiskovne konference pred začetkom 2. Kraffta v Kranju. Foto: Krafft
Sorodna novica Nagrada Ita Rina za Silvo Čušin, ki se ponaša z "neverjetnim občutkom za filmski jezik"

Festival po lanski krstni izvedbi postaja tradicionalni dogodek; kranjski župan Matjaž Rakovec je ob tem izrazil veselje, da je Kranj, ki velja za mesto kulture, pridobil še filmski festival. Ta poteka v sodelovanju Mestne občine Kranj, Zavoda za turizem in kulturo Kranj, Zavoda Carnica, Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI), Slovenskega filmskega centra ter Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije.

Kot je na tiskovni konferenci spomnil predsednik festivala Krafft Branko Završan, so se festivala lotili predvsem zato, ker festivala, namenjenega zlasti igralcem, v širši regiji še ni. Letos festival prinaša 13 celovečernih filmov, družabne dogodke, pa tudi obsežen strokovni del, posvečen intimnim prizorom na filmu. Na to temo bodo potekale tri okrogle mize in delavnica vodilne britanske koordinatorke intimnih prizorov Ite O'Brien.

Sladka stvar je zgodba o odraščanju v težavnih okoliščinah. Režiser je glavne vloge zaupal svojima otrokoma in ženi. Foto: IMDb
Sladka stvar je zgodba o odraščanju v težavnih okoliščinah. Režiser je glavne vloge zaupal svojima otrokoma in ženi. Foto: IMDb

Ambicije usmerjene v mednarodno povezovanje
Posebej je festival namenjen tudi druženju in mreženju. "V okviru festivala želimo ustvariti platformo, ki bo našim igralcem dala možnost, da se spoznajo s tujimi igralskimi agenti in večjimi režiserskimi imeni," je poudarila direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. V programu ReActing as a Star sodelujejo z igralskimi centri drugih držav z območja nekdanje Jugoslavije in sarajevskim filmskim festivalom. Povezujejo prostor nekdanje skupne države, na katerega zahodna filmska industrija gleda kot na enoten prostor. Tako bo v Kranj prišlo več kot 20 igralcev iz te regije, hkrati pa tudi nekateri znani evropski režiserji in igralski agenti.

"Gre za imena, ki morda splošni javnosti niso znana, so pa zelo velika v stroki in upam, da bodo naši igralci tako prišli do večje uveljavitve in prepoznavnosti, da se jim bo odprl širši prostor za ustvarjanje in pot do večjih projektov," je poudarila Nataša Bučar.

Tekmovalni program: devet izrazito "igralskih" filmov se poteguje za zlato jabolko
Tričlanska selektorska ekipa, ki jo sestavljajo zgodovinarka in sociologinja Ana Šturm, kulturologinja in filmska kritičarka Veronika Zakonjšek ter gledališki in filmski igralec Petja Labović, je v tekmovalni program uvrstila devet celovečernih filmov sodobne svetovne filmske produkcije zadnjih dveh sezon, ki izstopajo po presežkih igralcev.

Tekmovalni program Kraffta

Pohodi plin!, režija: Panah Panahi, Iran, 2021
Sladka stvar, režija: Alexandre Rockwell, ZDA, 2021,
Memoria, režija: Apichatpong Weerasethakul, TH, CO, VB, FR, DE, MX, CN, TW, ZDA, QA, CH, 2021
Inventura, režija: Darko Sinko, SI, 2021
Čudovita bitja, režija: Guðmundur Arnar Guðmundsson, IS, DK, SE, NL, CZ, 2022
Črta, režija: Ursula Meier, CH, FR, BE, 2022
Morena, režija: Antoneta Alamat Kusijanović, HR, BR, SI, ZDA, 2021
Ne daj se, Keiko, režija: Shô Miyake, JP, FR, 2021

Priznana evropska režiserka Ursula Meier v svojem najnovejšem filmu skozi pogled treh generacij žensk raziskuje družinsko disfunkcionalnost, ki katalizator najde v fizičnem obračunu med mamo in hčerko. Foto: IMDb
Priznana evropska režiserka Ursula Meier v svojem najnovejšem filmu skozi pogled treh generacij žensk raziskuje družinsko disfunkcionalnost, ki katalizator najde v fizičnem obračunu med mamo in hčerko. Foto: IMDb

Ana Šturm je med izbranimi filmi izpostavila ameriški neodvisni film Alexandra Rockwella Sladka stvar, v katerem igra celotna avtorjeva družina, kar je seveda vzrok za zanimivo dinamiko. Opozorila je še na tri filme, ki bodo na Krafftu doživeli slovensko premiero, med njimi je islandski film Čudovita bitja Arnarja Gudmundssona, ki govori o vrstniškem nasilju in v katerem izjemno odigra ansambel mladih igralcev.

Prav tako bo prvič v Sloveniji prikazan film Črta švicarske režiserke Ursule Meier, ki je bil prikazan v letošnjem programu Berlinala in govori o disfunkcionalni družini. Kot je dejala Ana Šturm, gre za čustveno močan film, v katerem izjemno prepričajo vse tri glavne igralke. Premierno bo prikazan še japonski film Ne daj se, Keiko o mladi gluhi boksarki, ki je bil prav tako v programu mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Filmsko dogajanje je umeščeno v čas pandemije, zato tudi igralci nosijo maske in do izraza pride izraznost njihovih oči.

Devet filmov se bo potegovalo za nagrado zlato jabolko. Nagrajence bo izbrala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo italijanska igralka Valentina Carnelutti ter slovenska igralca Marijana Brecelj in Sebastijan Cavazza.

Art filmi za zamudnike
Projekcije tekmovalnega programa bodo na ogled v Prešernovem gledališču Kranj, spremljevalni program pa se bo odvrtel v letnem gledališču Khislstein. Prikazani bodo štirje filmi, ki, kot je še povedala Ana Šturm, predstavljajo vrhunce lanskega leta. To so ameriški film Dej no, francoska filma Mala mama in Titan ter mednarodna koprodukcija Najbolj grozen človek na svetu.

Poseben program pa sestavljajo trije filmski večeri, prvi posvečen študentskim filmom, drugi dokumentarnim plesnim filmom, tretji pa plesnim filmom, ki so bili nominirani in nagrajeni z nagradami sekcije plesnih ustvarjalcev pri DSI-ju.