Letošnji Festival LGBT-filma odpira srčna komična drama Babica, zgodba o potovanju po poteh starih ljubezni in prijateljstev. Foto: Kinodvor
Letošnji Festival LGBT-filma odpira srčna komična drama Babica, zgodba o potovanju po poteh starih ljubezni in prijateljstev. Foto: Kinodvor
Krila
Na festivalu se bodo spomnili tudi stoletnice Kril, filmske priredbe romana Mikaël danskega avtorja Hermana Banga o umetniku in njegovem mladem protežirancu. Gre za najstarejši film s homoseksualno tematiko. Foto: Festival LGBT filma
Transspolna življenja v Sloveniji
Transspolna življenja v Sloveniji, ki ga je Suzana Tratnik označila za pionirsko in pogumno delo, predstavi deset transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz različnih krajev države. Foto: Festival LGBT filma
V off programu bodo predstavili španski dokumentarni film Yes, We Fuck!, ki neposredno in pogumno spregovori o seksualnosti hendikapiranih oseb.
V off programu bodo predstavili španski dokumentarni film Yes, We Fuck!, ki neposredno in pogumno spregovori o seksualnosti hendikepiranih oseb. Foto: Festival LGBT filma

Festival LGBT-filma bo drevi ob 21.00 v Kinodvoru odprla projekcija filma Babica, ameriške komične drame o jeklenih ženskah, ki obravnava tematike lezbištva, generacij in splava. To je tudi film o premagovanju tegob s humorjem in o tem, da je kdaj preprosto treba koga poslati "v tri krasne".


Celoten program festivala najdete tukaj.

Po besedah selektorice festivala Jasmine Šepetavc se je pri letošnji selekciji pokazalo, da sicer res prejmejo vedno več oglednih kopij filmov z LGBT-podobami, kar je nedvomno odraz demokratizacije filmskega medija po digitalizaciji in s tem vse večjih možnosti emancipacije LGBT-skupnosti ter prikaza raznolikosti LGBT-življenj, ljubezni in težav, vendar pa je med njimi tudi veliko slabih izdelkov.

Sicer pa je, kot pravi, za nami leto LGBT-filmov, ki ponovno zelo eksplicitno v podobe vpeljujejo politiko in predvsem vsebine solidarnostnih povezovanj LGBT-tematik s feminizmom in razredno problematiko.

Poleg otvoritvenega filma je Jasmina Šepetavc med filmi z lezbično tematiko opozorila še na Jezne indijske boginje, močen feministični komentar sodobne družbe. Ogleda je vreden tudi dokumentarec Bolno, ki pripoveduje o tem, da ideje o zdravljenju homoseksualnosti niso tako oddaljene, kot se zdi.

Pogumna dokumentarna obravnava vprašanja spolne identitete
Selektorica Suzana Tratnik je med filmi, ki se ukvarjajo s problematiko spolne identitete in vprašanj transspolnosti, opozorila na dokumentarec Transspolna življenja v Sloveniji, ki predstavi deset transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz različnih krajev države. Projekciji filma, ki ga je označila kot pionirsko in pogumno delo, bo sledil pogovor z gosti. Slovensko filmsko produkcijo zastopa pet filmov: Fantazija, Preprosto, Luka, 30 let hiv preventive v Sloveniji, Čas je ZA Kabaret Tiffany in Ljubezen je bolezen.

V off programu bodo pokazali še španski dokumentarni film Yes, We Fuck!, ki neposredno in pogumno spregovori o seksualnosti hendikepiranih oseb, na ogled bo tudi avstrijski dokumentarec FtWTF - Female to What The Fuck, ki brez pridiha tragičnosti in patetike spregovori o raznolikosti spolov in spolnih transformacij.

Z gostom Jochenom Hickom
Osrednji gost festivala bo nemški režiser Jochen Hick, ki filme z LGBT-tematiko in queerovske filme snema že 25 let. Na festivalu bo predstavil svoj zadnji film Vzhodni kompleks. Glavni lik v filmu je Mario, gej, ki je poskušal zbežati iz vzhodnega Berlina skozi Madžarsko v nekdanjo Jugoslavijo zaradi ljubezenske zgodbe. Režiser bo v Ljubljani vodil tudi filmsko delavnico. Predvajali bodo tudi omenjeni črno-beli film Krila, ki ga bodo ob klavirski spremljavi v živo v Kinodvoru prikazali v soboto, 3. decembra.

Od Kopra do Maribora
Četrtič bodo podelili tudi nagradi rožnati zmaj celovečernima filmoma. Eno bo podelilo občinstvo, drugo selektorska ekipa. Glede na prispele filme pa selekcijska ekipa ne bo podelila rožnatega zmaja za slovenski kratki film. Osrednji program bo potekal v Slovenski kinoteki, off progam pa v klubu Tiffany v Metelkova mestu. Projekcije bodo tudi na Ptuju, v Kopru, Mariboru in Bistrici ob Sotli.